Un păr frumos, sănătos şi strălucitor nu este doar dovada unui aspect îngrijit, ci este şi semnul unei sănătăţi generale bune. Specialiştii afirmă că orice dezechilibru resimţit la nivelul organismului se observă imediat şi la nivelul părului. Printre problemele frecvent întâlnite ale părului se numără apariţia firelor albe, căderea părului şi mătreaţa.
Parul, barometrul sanatatii noastre
Cosmeticienii împreună cu medicii dermatologi spun că principalele cauze ale apariţiei problemelor podoabei capilare sunt moştenirea genetică sau existenţa unui dezechilibru în organism. Dermatologii susţin că este foarte normal ca primele fire albe să apară între 20 şi 30 de ani.

Potrivit acestora, putem vorbi despre albire prematură abia atunci când, înainte de vârsta de 40 de ani, jumătate din păr este alb. Albirea înainte de vreme are o cauză genetică, fiind predeterminată de ADN, caz în care nu există cale de oprire a acestui proces. Explicaţia acestui fenomen constă în faptul că în interiorul foliculilor procesul pigmentării firelor de păr încetează mai devreme.

Pentru doamne, cea mai mare problemă pe care părul alb o aduce este imposibilitatea vopsirii uniforme a părului. Întotdeauna, firele albe se încăpăţânează să nu se coloreze în nuanţa dorită, de vină fiind în principal textura acestora foarte aspră, care nu absoarbe culoarea. Soluţia hair-stiliştilor este ca părul ajuns în faza de albire să fie tuns scurt şi vopsit în şuviţe.

Cauza apariţiei este starea de sănătate a scalpului. Motivele apariţiei mătreţii sunt multiple: uscăciunea excesivă a părului, existenţa unei afecţiuni precum psoriazisul sau dermatita seboreică. Principala reacţie la această problemă este să ne spălăm părul mai des, însă specialiştii avertizează că acest lucru nu face decât să înrăutăţească situaţia. Cel mai indicat este să apelaţi la un şampon împotriva mătreţii, iar dacă problema persistă, apelaţi la un dermatolog.

Căderea părului. Indiferent de cauza căderii părului – vârsta, materialul genetic, stresul sau existenţa unei afecţiuni –, există tratamente medicamentoase împotriva acestei probleme. Chiar dacă aveţi impresia că zilnic pierdeţi foarte mult păr, nu trebuie să vă impacientaţi, deoarece după vârsta de 20 de ani este normal să vă cadă între 40 şi 100 de fire de păr pe zi.

Specialiştii consideră că folosirea vopselei nu influenţează căderea părului din moment ce această problemă are cauze genetice. Cea mai mare provocare este găsirea unei nuanţe care să se potrivească culorii tenului. Vopseaua în nuanţe deschise este cea mai potrivită pentru camuflarea zonelor în care părul este mai rar, deoarece, potrivit cosmeticienilor, o vopsea închisă la culoare nu face decât să accentueze lipsa firelor de păr în anumite zone.

RECENT

2018 Sănătatea - Publicaţie de sănătate şi divertisment