Născută la 1.09.1938 în Sărătenii Vechi, r. Teleneşti. În 1952 absolveşte cu menţiune şcoala medie din Orhei. În 1955 susţine examenele de admitere la facultatea curativă a Institutului de Stat de Medicină din Chişinău.

Însuşind cu succes toate programele, preponderent orientându-se spre specialităţile clinice şi practica medicală, de facto absolveşte facultatea cu menţiune în 1961. Din 1961 până în 1964 activează ca medic endocrinolog la Spitalul Clinic Republican, între anii 1964 - 1977 - în funcţie de şefa secţie Endocrinologie.

Concomitent, investigaţii ştiinţifice performante ce se vor solda cu susţinerea, în 1969, a primei teze de doctor în medicină la tema Tratamentul guşei difuze toxice cu iod radioactiv. Aceste cercetări ştiinţifice au stat la baza unei concepţii noi de aplicare a tratamentului radical nechirurgical după pregătire preventivă cu antitiroidiene de sinteză, prevenind dezvoltarea complicaţiilor acute, dar şi tardive.

Din anul 1977 până în prezent activează în funcţie de şefă catedră Endocrinologie, catedră fondată prin hotărârea plenară a Societăţii Unionale de Endocrinologie. Acest suprem forum a recomandat-o personal pe dna Zinaida Anestiadi ca şefă, onorând-o cu maximă atenţie şi sprijin specific profesional adecvat exigenţelor mondiale devenind catedră integrantă - axa fundamentală a serviciului de endocrinologie în spaţiul autohton.

În 1981 susţine a doua teză la tema Diabetul zaharat şi vârsta - posibilităţile regresului şi remisiunii la stadiile iniţiale. De menţionat: este prima reprezentantă autohtonă care a susţinut cu brio teza în marele Centru Specializat în Endocrinologie (Kiev, Institutul de Endocrinologie şi Metabolism).

Aceste studii ştiinţifice în domeniul diabetologiei au argumentat concepţia originală Patomorfoza de vârstă a diabetului zaharat. S-au stabilit particularităţile criteriilor de diagnostic şi de tratament ale diabetului zaharat în stadiile iniţiale, în diferite perioade de vârstă şi de apreciere a remisiunii - concepţie de perspectivă reală în combaterea diabetului.

Dna Zinaida Anestiadi s-a afirmat drept profesionist superb în medicina internă, conducând între anii 1988 - 1993 catedra integrată Medicină internă şi Endocrinologie a facultăţi i Pediatrie. Din anul 1993 este preşedinte al Consiliului ştiinţific specializat Medicina Internă.

A împărtăşit experienţa cu discipolii care o înconjoară, creând astfel o şcoală naţională de endocrinologie, având astăzi alături medici şi savanţi talentaţi şi ducând cu ei şi prin ei departe faima Moldovei. A publicat peste 150 de lucrări ştiinţifice, dintre care 2 manuale şi 7 invenţii. Sub conducerea profesorului Zinaida Anestiadi au fost elaborate 16 teze de doctor şi 1 de doctor habilitat în ştiinţe medicale.

A participat la numeroase congrese internaţionale în: Paris, Budapesta, Bruxelles, Stambul, Bucureşti, Ierusalim, Glazgo, unde a prezentat comunicări ştiinţifice în domeniul endocrinologiei, promovând imaginea Republicii Moldova.

Mulţi ani în urmă (1972) a fost desemnată în funcţia de endocrinolog principal al Ministerului Sănătăţii din Republica Moldova, fapt ce certifică apogeul profesional şi autoritatea de care se bucură. A elaborat Programul Naţional de combatere a diabetului zaharat în Republica Moldova MoldDiab, aprobat de Guvern pentru anii 1988-2002, 2002-2006 şi 2006-2010 şi Programul Naţional de eradicare a maladiilor iododeficitare ale glandei tiroide în Republica Moldova, aprobat de Guvern pentru anii 2001-2005, 2006-2010.

Până în prezent este preşedinte al Consiliului specializat de profil Medicină Internă, este preşedinte al Societăţii ştiinţifico-practice a endocrinologilor din Moldova, membru al Asociaţiei Internaţionale a endocrinologilor şi a diabetologilor, membru al Academiei din New York, membru al colegiului de redacţie al revistelor ştiinţifice de profil. A contribuit substanţial la pregătirea cadrelor ştiinţifice şi a celor didactice, la organizarea serviciului endocrinologic al Republicii Moldova.

I s-a conferit titlul de Om Emerit al Republicii Moldova. (Larisa Zota, dr., conferenţiar Şef studii, catedra Endocrinologie USMF„Nicolae Testemiţanu")

RECENT

2018 Sănătatea - Publicaţie de sănătate şi divertisment