Oscilațiile de temperatură de la o zi la alta au un impact puternic asupra organismului nostru. Asemenea variații meteorologice nu cauzează probleme doar în alegerea hainelor corespunzătoare, ci constituie un pericol adevărat pentru imunitate, lăsându-și amprenta asupra sănătății organismului.
Oscilațiile de temperatură au un impact enorm asupra organismului
Trebuie de știut că, un corp sănătos poate suporta fără dificultăți chiar și diferențele mai mari de temperatură, însă multe persoane se confruntă cu anumite vulnerabilități fizice sau afecțiuni cronice. Anumiți factori externi precum precipitațiile, umiditatea, presiunea atmosferică și variațiile meteo, influențează în mod negativ un număr mare de persoane, ducând la apariția durerilor de cap, migrenelor, amețelilor, tulburărilor de echilibru, a stărilor de slăbiciune și apatie.

Pacienții cu probleme respiratorii
Pacienții trebuie să rețină că, aceste oscilații de temperatură nu duc la îmbolnăvire în adevăratul sens al cuvântului, ci mai degrabă pot declanșa și agrava anumite afecțiuni, în special cele de natură respiratorie. Asemenea schimbări exterioare produc un dezechilibru în interiorul organismului și implicit al imunității, favorizând astfel apariția virozelor respiratorii sau chiar a pneumoniilor.

Cei care se confruntă cu bronșite astmatiforme sau cu astm bronșic ar trebui să evite ieșirile atunci când afară este ceață sau aer rece și umed. Cei mai vulnerabili sunt copii, bătrânii și pacienții cu probleme respiratorii cronice.

Pacienții hipertensivi, fumătorii
Persoanele hipertensive se pot confrunta cu oscilații mai frecvente ale tensiunii arteriale, dar și ale pulsului, ceea ce implicit poate duce la agravarea tahicardiei. În cazurile în care vremea se răcește brusc, acest lucru poate duce la creșterea indicelui tensiunii, în special dimineață, dar și la mărirea frecvenței crizelor anginoase, pentru bolnavii care s-au confruntat cu angină pectorală și infarct miocardic. În plus, aceștia sunt expuși și apariției unui atac de cord. Fumătorii trebuie să acorde în această perioadă o atenție sporită, ei fiind supuși unui factor de risc.

Pacienții depresivi
Vremea instabilă poate aduce la rândul ei un dezechilibru psihic pentru persoanele meteo-sensibile, care au stări emoționale oscilante, iar în încercarea de a se adapta acestor noi condiții, se pot confrunta cu stări de indispoziție și depresie. Aceștia pot întâmpina probleme de concentrare și insomnii, întrucât în această perioadă organismul lor trece printr-o adevărată dereglare a ritmului de odihnă, capacității de concentrare, slăbire sau amețeli.

Pacienții alergici
Întocmai din cauza acestor oscilații bruște, organismul este afectat din foarte multe puncte de vedere - își pierde ritmul de odihnă, se mărește starea de oboseală și se micșorează imunitatea. Acestea constituie un factor de risc ce va duce la agravarea alergiilor și la creșterea sensibilității în fața atacurilor bacteriilor și virusurilor. În așa mod, în aceste perioade meteo-oscilante se măresc cazurile de bronșită infecțioasă și sinuzită.

RECENT

2018 Sănătatea - Publicaţie de sănătate şi divertisment