De la inaltime si culoarea parului pina la imunitatea in fata malariei, proprietatile fizice ale oamenilor moderni au fost determinate de selectia naturala.

Diversitatea populatiilor umane moderne si sensibilitatea la anumite boli au luat nastere datorita selectiei naturale, arata un studiu al genomului uman realizat de cercetatorii francezi de la Institutul Pasteur, publicat in „Nature Genetics“.
Obezitatea, adusa de mediu
Ei au demonstrat ca adaptarea la mediu este responsabila pentru diferentele care exista intre anumite grupuri umane in ceea ce priveste inaltimea si coloratura podoabelor capilare.

Studiul a relevat aproape 600 de gene care variaza de la o populatie la alta. Ele determina atit anumite caracteristici fizice, cit si reactiile la contactul cu diversi agenti patogeni. Din aceasta ultima categorie face parte o mutatie a genei CR1, prezenta la peste 85% dintre africani, dar absenta la europeni si asiatici, care ofera o protectie sporita fata de malarie.

Tot pe seama genelor a fost pusa si vulnerabilitatea ridicata in fata obezitatii a persoanelor de culoare din Statele Unite. Obisnuite cu penuria de alimente, acestea sint supuse in ziua de azi diverselor afectiuni deoarece au adoptat un regim bogat din punct de vedere nutritiv.

RECENT

2018 Sănătatea - Publicaţie de sănătate şi divertisment