Gazul metan şi gazul butan din buteliile pentru aragaz, sunt hidrocarburi gazoase care se întrebuinţează în gospodărie pentru încălzit şi gătit. Nerespectarea regulilor şi instrucţiunilor de exploatare a acestor gaze, poate produce intoxicaţii grave, uneori colective, cu sfârşit tragic.

Intoxicaţia prin respiraţia de combustibili gazoşi se produce foarte rar în timpul zilei deoarece oamenii sesizează prin miros scurgerile de gaze toxice din buteliile defecte sau robinetele lăsate ori uitate deschise. De aceea, majoritatea intoxicaţiilor cu astfel de gaze se întâmplă noaptea, în timpul somnului, când omul nu mai simte prezenţa toxicului în cameră.
Intoxicatia cu combustibili gazosi
În această situaţie o persoană adormită care respiră gaz metan sau butan trece rapid din somnul natural în somnul profund, fără trezire, produs de gaze, care acţionează ca un narcotic şi care paralizează sistemul nervos inclusiv inima şi respiraţia. În cazurile de intoxicaţie uşoară şi de scurtă durată, omul devine somnolent, inconştient şi se comportă ca într-o stare de beţie, nu răspunde la întrebări, nu se poate deplasa, respiraţia şi pulsul de abia se simt.

Primul ajutor. Dacă victima se descoperă în prima fază a intoxicaţiei, înainte de apariţia asfixiei, când inima şi respiraţia încă nu s-au oprit, atunci poate fi readusă la viaţa cu ajutorul respiraţiei artificiale şi a masajului cardiac. În această situaţie, salvatorul în timp ce îşi va reţine respiraţia, va deschide uşile şi ferestrele pentru aerisirea încăperii, va închide robinetul pentru gaze, apoi va scoate intoxicatul la aer liber (în curte, pe balcon), după care îi va acorda primul ajutor medical. În acelaşi timp, altă persoană, un vecin, va anunţa „Salvarea".

Atenţie! Într-o încăpere în care se simte miros de gaze, nu se va umbla cu foc şi nu se vor manipula întrerupătoarele electrice, deoarece se pot produce explozii şi incendii cu arsuri grave ale persoanelor prezente în încăpere. Se vor verifica sobele, coşurile, burlanele dacă au tiraj bun. Înainte de culcare se va controla dacă robinetele pentru gaze sunt închise.

RECENT

2018 Sănătatea - Publicaţie de sănătate şi divertisment