Denumit şi „rău de mişcare", răul de transport se întâlneşte la unele persoane care călătoresc cu diferite mijloace de transport.

După felul vehiculului, răul de transport se numeşte: rău de maşină, rău de tren, rău de vapor sau rău de avion.

Această stare de rău se datorează legănării sau mişcării vehiculului în diferite sensuri, virajelor strânse, opririlor sau pornirilor bruşte etc. Mişcările vehiculului se transmit organului echilibrului din urechea internă (aparatul vestibular) pe care îl dereglează. Drept urmare apar simptomele răului de transport.
Răul de transport
La apariţia răului de transport mai contribuie şi mişcările corpului şi ochilor (privitul pe fereastră), zgomotul şi vibraţiile, aerul închis, diferite mirosuri, precum şi factorul psihic(vederea altor persoane cu rău de mişcare).

Simptomele răului de mişcare se întâlnesc mai frecvent la copii şi la femei, îndeosebi la cele gravide, la persoanele cu stomacul prea plin sau nemâncate, ori la cele care au utilizat alcool, tutun. După călătorii repetate şi odată cu înaintarea în vârstă, răul de mişcare dispare la multe persoane.

Semnele răului de transport apar relativ brusc şi constau din ameţeli, paloare a feţei, dureri de cap, oboseală, transpiraţii reci, nelinişte sau somnolenţă. La unele persoane această stare este urmată de salivaţie crescută, de greţuri, vărsături, dureri abdominale.

Primul ajutor. Depinde de felul mijlocului de transport. În general, culcarea la orizontală cu faţa în sus a bolnavului şi ţinerea ochilor închişi linişteşte simptomele. Dacă se călătoreşte în maşină, aceasta se opreşte, se scoate bolnavul la aer curat şi se lasă să se odihnească o perioadă de timp. În tren, bolnavul va deschide fereastra şi va respira adânc.

De obicei, vărsăturile liniştesc bolnavul. Se pot bea lichide reci (apă, apă minerală, suc de lămâie), în cantităţi mici şi repetate. Pentru durerile de cap se iau antinevralgice. Somnul spontan sau după un somnifer calmează cel mai bine bolnavul. Acest tratament se poate efectua numai dacă bolnavul sau însoţitorii au aceste medicamente în trusa medicală.

Persoanele care ştiu că fac rău de transport, înainte de călătorie vor mânca ceva, moderat, în general alimente care se digeră uşor şi vor evita alcoolul, cafeaua, tutunul.

RECENT

2018 Sănătatea - Publicaţie de sănătate şi divertisment