O plimbare în aer liber încarcă bateriile și ne limpezește gândurile negativiste, susțin specialiștii. Urbanizarea ne apasă mintea și ne induce o stare permanentă de stres. Potrivit cercetătorilor de la universități de prestigiu din Statele Unite și Suedia, urbanizarea este asociată cu un risc crescut de boli psihice.

Deși nu este încă stabilită cauza exactă a incidenței crescute a anxietății în marile orașe, oamenii de știință presupun că este vorba de stresul provocat de traficul intens al mașinilor și de zgomotul infernal.
Beneficiile petrecerii timpului în natură
Într-un experiment controlat, savanții au încercat să determine dacă o experiență petrecută în natură poate influența ruminația - o gândire obsedantă axată pe aspecte negative ale sinelui și care este un factor de risc cunoscut pentru boli psihice.

În cadrul experimentului, 38 de persoane care locuiau în mediul urban și care nu au avut "nici un istoric de tulburări mintale" au fost împărțite în două grupuri și li s-a cerut să facă o plimbare. Un grup a mers timp de 90 minute printr-o zonă bogată în vegetație în apropierea campusului Stanford.

Celălalt a mers de-a lungul unui drum foarte aglomerat în centrul orașului Palo Alto, California. Înainte și după plimbare, participanții au răspuns la un chestionar conceput pentru a măsura tendința lor spre "meditație", un model de gândire de multe ori negativ care a fost legat de un risc crescut de depresie.

De asemenea, atât înainte cât și după plimbare, au fost scanate creierele participanților. Cercetătorii au examinat în special o regiune a creierului numită cortex prefrontal subgenual, o zonă care s-a dovedit a fi deosebit de activă în timpul ruminației.

Rezultatul a fost că persoanele care au mers 90 de minute prin mijlocul naturii au demonstrat o scădere a tendinței spre ruminație, răspunsurile lor la chestionar fiind diferite după plimbare. Şi în activitatea creierului a fost constatată o schimbare consistentă, respectiv scăderea activității în cortexul prefrontal subgenual, regiunea de interes pentru cercetători.

"Acest lucru oferă rezultate solide ce confirmă că o experiență în natură, chiar și de scurtă durată, poate reduce acest model de gândire care este asociat cu debutul, în unele cazuri, al unor boli mintale, cum ar fi depresia", spune Gregory Bratman, autorul principal al studiului.

Noua cercetare oferă un nou tip de dovezi care nu doar confirmă, ci întăresc concluziile cercetărilor anterioare cu privire la beneficiile petrecerii timpului în natură. Însă, ca toate activitățile de cercetare, acest lucru va trebui să fie extins și verificat de studii viitoare.

RECENT

2018 Sănătatea - Publicaţie de sănătate şi divertisment