Usturoiul era prima plantă medicinală pe care doctorii din Roma antică o plantau într-o ţară nouă, fiind de pe atunci unul dintre cele mai preţuite remedii naturiste.
usturoi
A fost adus în Marea Britanie de centurionii romani, care îşi puneau bucăţele de usturoi proaspăt între degetele de la picioare pentru a preveni apariţia infecţiilor cu micoze care apăreau inevitabil după drumurile lor lungi şi anevoioase.

De la Egiptul antic la civilizaţiile Greciei şi Romei antice, la Anglia Evului Mediu şi până la sfârşitul sec. XIX, usturoiul a fost cea mai întrebuinţată plantă medicinală din lume. Se ştie de mult că usturoiul are un efect puternic antibacterian - dovedit ştiinţific pentru prima dată de Louis Pasteur, în 1858. Poate distruge infecţiile fungice şi este un antidot de ajutor împotriva unor otrăvuri, mai ales a alcoolului şi metalelor grele.

Acum câţiva ani, într-o singură săptămână, trei pacienţi au spus separat că doctorii lor au rămas uimiţi de schimbările apărute în eşantioanele de sânge. Cei trei aveau afecţiuni diferite, dar aveau în comun afecţiuni cardiovasculare şi circulatorii şi luau pastile anticoagulante pentru a-şi subţia sângele. În consecinţă, tuturor li s-au redus dozele. De ce se pare atât de interesantă această istorisire? Pentru că singurul tratament prescris a fost acelaşi pentru toţi: doze mari de usturoi.

Cele mai recente cercetări asupra efectului puternic pe care usturoiul îl are asupra inimii şi circulaţiei arată că acesta are capacitatea unică de a preveni şi trata câţiva dintre factorii strâns legaţi de afecţiunile cardiovasculare.

Oamenii de ştiinţă care studiază răspândirea bolilor în rândul populaţiilor diferite ştiu că rata mortalităţii cauzate de atacurile de cord este mult mai redusă în ţările unde se consumă cantităţi mari de usturoi, chiar dacă în multe dintre aceste ţări se bea şi se fumează la fel ca în Marea Britanie.

Marea Britanie are consumul cel mai redus de usturoi din Europa şi cea mai ridicată rată a mortalităţii premature cauzate de afecţiuni cardiovasculare; bolile de inimă s-au diminuat considerabil în SUA după o campanie guvernamentală reuşită de educaţie în sănătate.

Componenta sulfurică, alicina, eliberată atunci când usturoiul este zdrobit, încurajează eliminarea colesterolului din organism şi reduce cantitatea de grăsimi nesănătoase produse de ficat. La voluntarii sănătoşi care au acceptat să urmeze un regim alimentar bazat pe grăsimi s-a dovedit că usturoiul reduce nivelul colesterolului din sânge cu până la 15%.

La recentul Simpozion Internaţional despre Usturoi, desfăşurat la Berlin, cele mai interesante cercetări au avut ca subiect reducerea colesterolului din sânge, a hipertensiunii arteriale şi a cheagurilor de sânge, cei mai importanţi trei factori ai apariţiei afecţiunilor cardiovasculare şi atacurilor de cord.

Într-un experiment desfăşurat pe pacienţii cu un nivel ridicat al colesterolului, jumătate din aceştia au primit un placebo şi jumătate usturoi în forma unor tablete standardizate (fără nici o indicaţie referitoare la dietă). După 16 săptămâni, grupul placebo a rămas neschimbat, însă în grupul care consumase usturoi, nivelul colesterolului a scăzut cu circa 12%.

Un raport al British Medical Journal confirmă beneficiile usturoiului în tratarea bolilor de inimă şi subliniază importanţa utilizării preparatelor ce conţin cantităţi adecvate din această substanţă activă, alicina, care pot lipsi din extracte sau uleiuri preparate prin distilarea la aburi. Cercetările de la spitalul oftalmologic al Universităţii Aachen, de la Institutul de Transfuzii de la Universitatea Saarland şi de la Universitatea din Munchen au adus dovezi clare că usturoiul dilată vasele de sânge şi face sângele mai puţin lipicios.

Usturoiul mai are şi proprietăţi care previn apariţia cancerului. Profesorul Kourounakis din Grecia şi profesorul Wargovich de la Universitatea din Texas lucrează în acest domeniu. Grecii au investigat modul în care usturoiul poate distruge substanţele foarte dăunătoare denumite radicali liberi, care pot iniţia producerea de celule cancerigene.

Wangovich investighează o gamă largă de compuşi naturali şi le studiază rolul de protecţie împotriva cancerului. Înainte şi după expunerea la compuşii toxici, usturoiul reduce şi, în unele cazuri, previne apariţia anumitor cancere induse pe cale artificială.

Știați că...
  • Energie / porţie standard - 3kcal;
  • Este bogat în alicină;
  • Este bun la prevenirea cancerului, scăderea nivelului colesterolului, reducerea hipertensiunii arteriale şi îmbunătăţirea circulaţiei;
  • Este benefic în tratarea tusei, bronşitei, guturaiului, durerilor în gât, astmului, indigestiei, constipaţiei, diareii şi afecţiunilor stomacale;
  • Este util în caz de infecţii fungice la picioare, cum ar fi cele apărute la atleţi;
  • Se recomandă să se consume crud în salate, copt întreg în cuptor sau prăjit, dar nu suficient cât să devină brun;

Care este aşadar modalitatea optima de a consuma acest bulb puternic, ce poate ajuta la tratarea bronşitei, guturaiului, durerilor în gât, astmului, indigestiei, constipaţiei, diareii şi chiar infecţiilor apărute la picioarele atleţilor? Calitatea sa variază în funcţie de solul în care este cultivat. Cel mai bun este cel ecologic, cultivat în China, în SUA şi în sudul Franţei, care abundă în alicina, eliminată prin zdrobire, dar care poate fi distrusă dacă este gătit la temperatură mare, mai ales prin prăjire.

Dacă nu vă place să consumaţi o căpăţână de usturoi în fiecare zi, puteţi lua un supliment alimentar. Căutaţi usturoiul întreg, uscat şi măcinat în pudră din tablete, care păstrează proprietăţile benefice ale usturoiului proaspăt. Produsul trebuie să conţină o concentraţie ridicată de alicina şi să fie standardizat.

Amestecaţi o lingură de miere cu un căţel de usturoi zdrobit şi stoarceţi suc de lămâie dizolvat într-o cana de apă fierbinte. Luaţi acest preparat de trei ori pe zi pentru tratarea guturaiului, bronşitei şi problemelor la sinusuri.

Pentru indigestie, constipaţie şi uşoare probleme la stomac, zdrobiţi un căţel de usturoi, amestecaţi-l cu lapte cald într-o cană şi beţi după masă.

Dacă suferiţi de cistită sau de alte infecţii urinare, zdrobiţi un căţel de usturoi şi amestecaţi-l cu un pahar de iaurt natural; luaţi o doză în fiecare dimineaţă şi seară.

RECENT

2018 Sănătatea - Publicaţie de sănătate şi divertisment