Caisele se numara printre cele mai apreciate fructe, ele fiind consumate cu placere atat de catre copii cat si de catre persoanele mai in varsta.
Caise - fructe intaritoare ale sistemului nervos
Fiind bogate in substante nutritive, ele reprezinta un pretios ajutor al sanatatii, si tocmai de aceea este util sa cunoastem compozitia si proprietatile lor. Fructele contin apa (85%), zaharuri, acid citric, sodiu, mult potasiu, calciu, fosfor, magneziu, fer, cupru, multa provitamina A si alte vitamine (B1, B2, C, P, PP etc.).

Una dintre proprietatile de baza ale acestor fructe este un bun remediu in astenie fizica si intelectuala, stari depresive, insomnii, nevroza, stres, oboseala. Caisele ajuta mult digestia si prin proprietatile lor diuretice si depurative detoxifica organismul, ii sporesc reactiile naturale de aparare, il fortifica si il regenereaza. Ele contribuie la mentinerea echilibrului acido - bazic din sangele si tesuturile corpului, diminuand aciditatea. In plus, caisele, sant antianemice, antihelmitice si antidiareice.

Cura cu caise consta in consumul a 500g-1kg caise pe zi timp de doua saptamani. Fructele se consuma inainte de mese sau intre mese. Se poate face si o cura cu o zi pe saptamana in care se consuma numai caise si nimic altceva. Cura cu caise este recomandata in toate carentele de vitamina A si in toate carentele de oligoelemente.

Fiind bogate in potasiu, caisele sant recomandate tuturor celor care nu trebuie sa consume sodiu. Ele mai sant recomandate in anemie, tratamentul avitaminozelor, convalescenta, litiaze renale sau litiaze biliare. Cura cu caise este utila tuturor copiilor rahitici sau cu intarziere in crestere, adolescentilor, femeilor gravide si batranilor. Ea da rezultate foarte bune in anemiile consecutive unei hemoragii.

In cosmetica, sucul sau pulpa de caise reprezinta un tonifiant al pielii normale si se foloseste sub forma de comprese pe fata.

RECENT

2018 Sănătatea - Publicaţie de sănătate şi divertisment