Iedera se folosește în extracte și tincturi pentru o gamă largă de afecțiuni. Are un rol important în cosmetică, deoarece posedă proprietăți tonifiante și anticelulitice pentru piele.
Iedera, planta folosita intr-o gama larga de afectiuni
Contra celulitei
Celulita reprezintă rezultatul creșterii stratului de grăsime subcutanat, la aceasta participând atât acumularea de grăsimi, cât și o serie de factori precum sedentarismul, circulația periferică deficitară, dezechilibre metabolice, alimentația sau dezechilibre hormonale.

Proprietățile curative, anti-iritante și antiseptice ale iederei fac ca ea să fie utilizată frecvent ca remediu anticelulitic. Se pot face comprese călduțe înmuiate în decoct la un interval de circa 4 ore.

Pentru a prepara decoctul sunt necesare 300 de grame de plantă uscată, care se mărunțește bine și apoi se pune la fiert în 1,5 litri de apă. Apa se fierbe la foc mic timp de 2 ore. Lăsați la răcit acoperind vasul cu un capac. Când decoctul a ajuns la o temperatură suportabilă pentru piele, acesta se strecoară și se înmoaie compresele deja pregătite. Acestea se aplica pe coapse, șolduri, în locurile unde celulita este prezentă.

Compresele se schimbă la aproximativ 30 de minute. Se indică să fie folosite cu câteva ore înainte de culcare. Tratamentul se poate repeta 3 sau 4 zile pe săptămână timp de o lună, după care se face o pauză de o săptămână, apoi tratamentul se reia.

Tratamentul este mai eficient dacă îl completați cu exerciții fizice și o dietă corespunzătoare, cu micșorarea aportului de grăsimi și consumarea mai multor legume și fructe.

Pentru uz intern
Ca uz intern este recomandată tinctura de iederă, cu următoarele indicații: tuse, nevralgie sciatică, nevralgie de trigemen și intercostali, nevralgie cervico-brahială, migrenă, obezitate.

Pentru uz extern
Ca uz extern e recomandată pentru - celulită, tratarea zonelor inflamate, iritate, roșii, în ulcerații, scabie.

Pentru tonificarea sânilor
Iedera prezintă efecte benefice și asupra pielii, pe care o hidratează și tonifică. Este indicată întrebuințarea ei pentru tonifierea și înfrumusețarea sânilor. Dacă aceștia sunt flaşci, lipsiți de tonus, se recomandă folosirea unui tratament extern cu decoctul din frunze de iederă. Acesta se poate prepara în felul următor: într-o jumătate de litru de apă se pun 2-3 pumni de frunze uscate de iederă și se lasă la macerat câteva ore, după care se filtrează, punându-se extractul deoparte. Planta rămasă se fierbe la foc mic într-un litru de apă timp de 3 ore, după care se lasă la răcit și se filtrează. Se combină apoi maceratul cu decoctul, iar preparatul rezultat se aplică pe sâni prin comprese reci ce se mențin 30 - 60 de minute. Tratamentul se repetă o dată la 2 zile, vreme de circa o lună.

RECENT

2018 Sănătatea - Publicaţie de sănătate şi divertisment