În general, uleiurile volatile au acţiune antiseptică la nivelui aparatului respirator. Dar, cele mai interesante efecte sînt asupra sistemului nervos, prin stările pe care aceste arome le pot genera, avînd capacitatea de a induce cu rapiditate modificări la nivel mental.

Alese şi folosite cu abilitate la timpul potrivit, acestea ne pot ajuta foarte mult în crearea ambianţei dorite, în amplificarea stării de sănătate, în generarea unor senzaţii şi stări agreabile în sfera aparent greu de influenţat a psihicului şi minţii.
Uleiurile volatile naturale
Bradul, pinul şi ienupărul
Uleiul volatil de brad (Abies alba) are un efect regenerator amplu, împrospătînd şi ajutînd la evitarea suprasolicitării. Este, în mod deosebit, indicat celor care au tendinţa de a munci foarte mult, pînă la extenuare.

Acele de pin (Pinus communis) conţin un ulei volatil care înlătură stările de oboseală şi de iritabilitate nervoasă cauzate de prea multă muncă, de lipsa de odihnă. Mirosul şi aroma acestui ulei dau fiinţei o dispoziţie interiorizată, meditativă şi, în acelaşi timp, plină de forţă.

În vechime, ienupărul (Juniperus communis) era ars, la fel ca şi tămîia, pentru alungarea spriritelor rele. Uleiul de ienupăr are un efect de reechilibrare şi calmare în plan psihic, fiind tonic al nervilor. Elimină stările depresive, anxietatea, stresul, grijile excesive. Conferă o stare de forţă interioară, încredere în sine. Reglează viaţa sentimentală şi ne scuteşte de oscilaţii.

Este foarte recomandat persoanelor care trec cu uşurintă de la o stare de entuziasm la o stare astenică.

Esenţa de trandafir "ascute" mintea
Se spune că esenţa din petale de trandafir (Rosa damascena sau R. centifolia) ar fi "regina" uleiurilor volatile. Trandafirul este un simbol al iubirii, al purităţii, al graţiei. Despre el se spune că ar fi răsărit din sîngele lui Adonis, romanii credeau că a răsărit din sîngele lui Venus, iar mahomedanii cred că a răsărit din sîngele lui Mahomed.

Mireasma esenţelor de trandafir conferă o stare de armonie şi de pace interioară, trezeşte iubirea, reconfortează inima şi ascute mintea. Acest ulei esenţial este calmant, antidepresiv, fiind indicat în combaterea insomniei, iritabilităţii nervoase şi depresiei.

Uleiul de lavandă alungă depresia şi insomnia
Lavanda sau levănţica (Lavandula augustifolia sau. L. officinalis) este cea mai renumită plantă pentru aciţiunea ei asupra sistemului nervos central în depresii, apatie, insomnie, tensiune nervoasă, isterie.

Mirosul uleiului de levăniţică induce o stare de regenerare sufletească, prospeţime şi puritate interioarà, alungînd gîndurile negative. Mai este indicat in stări de panică, stres, iritabilitate, treceri brute de la o stare la alta, depresie mintală, depresie maniacă, epuizare nervoasâ.

Efectele miresmelor de busuioc
Uleiul volatil de busuioc (Ocimum basilicum) limpezeşte mintea, conferă claritate mentală şi forţa interioară, înlăturînd oboseala intelectuală. Acest ulei este unul dintre cele mai bune tonice nervoase.

El poate fi folosit, în special, în afecţiunile asociate cu frică, slăbiciune, isterie. Despre mirosul busuiocului se mai spune că este bun pentru inimă, alungă neliniştea care devine melancolie şi-l face pe om bucuros.

RECENT

2018 Sănătatea - Publicaţie de sănătate şi divertisment