Lavanda este o plantă miraculoasă, datorită proprietăților terapeutice pe care le posedă. Utilizată des în gastronomie, sub formă de condiment, levănțica, cum mai este numită, posedă o acțiune calmantă asupra sistemului nervos.

Se recomandă în astenie, maladii de inimă cu substrat nervos, migrene, crize reumatice, boli de rinichi sau de ficat. Specialiștii ne sugerează să luăm în calcul efectele lavandei în cazuri de apoplexie, convulsii, slăbirea vederii, paralizia limbii sau sterilitate feminină. În plus, tinctura de lavandă este utilă în boala reumatică și gută. Utilizată în tratamentul răcelilor, aceasta grăbește vindecarea.
Lavanda, proprietati, infuzie, tinctura
Cum putem prepara infuzia
Într-o ceașcă de apă clocotită se infuzează 5 grame de floare de lavandă. Acoperiți-o pe cinci minute.

Tinctură de lavandă
Tinctura de lavandă se prepară din 2 lingurițe de plantă care se macerează, 10 zile, în 500 ml alcool. Se filtrează și se păstrează, închisă ermetic, la întuneric. Se poate utiliza și în amestec cu suc de morcovi, de mere sau lapte. Cantitatea indicată este de 5 picături la o cană.

Oțet aromatic
Este recomandat pentru frecții în reumatisme, răceli, gripe și stări febrile. Se obține din flori de levănțică, frunze de mentă, de salvie, petale de trandafiri, cimbrișor și ienupăr, care se macerează timp de șapte zile într-un litru de oțet de vin.

RECENT

2018 Sănătatea - Publicaţie de sănătate şi divertisment