Lavanda (Lavandula officinalis) reprezintă o plantă care se cultivă cu precădere în Europa de Sud și Centrală. Utilizată din cele mai vechi timpuri datorită proprietăților sale tămăduitoare, planta de lavandă reprezintă una dintre cele mai folosite plante în tratamentele naturiste.

Obținut prin distilarea cu apă sau prin antrenarea cu solvenți din inflorescențe, uleiul de lavandă dispune de numeroase calități curative care îl fac de neprețuit în diverse tratamente. Posedă proprietăți calmante și relaxante, este antiseptic, ajută la buna funcționare a inimii, reducând palpitațiile și tensiunea arterială. Uleiul de lavandă acționează favorabil și asupra sistemului respirator, fiind indicat îndeosebi sub formă de inhalații în cazul unor afecțiuni precum tuse, pneumonie, laringită, bronșită, obstrucție nazală.
Uleiul de lavanda, utilizat din cele mai vechi timpuri
Uleiul de lavandă reprezintă un adevărat medicament al psihicului. Specialiștii îl recomandă în stările de surmenaj psihic, în tratarea insomniilor sau în condițiile de nervozitate excesivă. Pentru un somn liniștit, înainte de culcare, se poate strecura o picătură de ulei de lavandă pe fața de pernă. Puține sunt persoanele care sunt alergice la această mireasmă, printre aceștia numărându-se de regulă cei care suferă de astm.

Dacă suferiți de dureri de cap sau de dureri reumatice, un masaj cu uleiul de lavandă în amestec cu uleiul de rozmarin va reduce din intensitatea durerii. Pentru a calma durerile cauzate de menstruație sau pentru a intensifica contracțiile uterine în situația femeilor care urmează să nască, se pot aplica comprese fierbinți. În plus, în cazul scurgerilor vaginale se recomandă băile de șezut cu soluții diluate de ulei, concentrația indicată de ulei fiind de 0,5-1%.

Deoarece este antiseptic și antiinflamator, uleiul de lavandă favorizează regenerarea țesuturilor, ajutând la cicatrizarea și la vindecarea rănilor. Pe cale internă, 10 picături de lavandă diluate într-un pahar cu apă în cazul adulților și 2-3 în cazul copiilor contribuie la stimularea poftei de mâncare.

RECENT

2018 Sănătatea - Publicaţie de sănătate şi divertisment