În cazul în care răceala sau gripa sunt însoțite de febră, ea se poate combate cu ajutorul remediilor naturiste, unele din ele indicate chiar și copiilor. Un ceai potrivit pentru copii este cel de măceșe, care are un gust plăcut și este ușor acceptat.

Ceai de măceșe
Pentru ceai de măceșe aveți nevoie de 7 - 8 măceșe la o cană (250 ml) cu apă clocotită. Fierbeți timp de 5 minute. După ce îl strecurați și îl răciți puțin, puteți adăuga miere sau / și felii subțiri de lămâie, pentru o aromă mai plăcută. Se poate administra copiilor până la 4 căni de ceai pe zi.
Remedii naturiste contra febrei
Ceai din cătină
Un ceai la fel de eficient se prepară din cătină. Se utilizează o linguriță de fructe crude la o cană cu apă fierbinte. Se lasă la infuzat câteva minute, iar dacă avem fructe uscate, se face un decoct, fierbând fructele timp de 5 minute. Se beau până la 4 căni pe zi, iar dacă fructele fierte sunt pe placul copiilor, ele se pot consuma ca atare, deoarece sunt bogate în vitamine și minerale. Ceaiul de fructe de cătină se poate îndulci cu miere.

Fructe de pădure
Un efect antifebril îl posedă și fructele de pădure. Murele, zmeura, afinele, agrișele uscate se prepară ca și fructele de cătină. Dacă cel mic are febră, dar și tușește, în ceaiurile împotriva febrei se poate adăuga o linguriță de nalbă uscată, de cimbru sau de salcâm. Se preferă nalba și salcâmul, deoarece nu au aroma puternică a cimbrului, care poate fi neplăcută pentru cei mici.

Remedii naturiste pentru adulți
Ceai verde
Pentru adulți, set recomandă ceaiuri cu efect mai puternic decât cele de fructe - urzica, păpădia, salcâmul sau gălbenelele. Împotriva febrei se poate folosi și ceaiul verde, care are avantajul că este un puternic antioxidant. Se prepară o infuzie cu o linguriță de plantă la 250 ml de apă clocotită.

Util este și ceaiul de scoarță de salcie, considerată aspirina naturală. El nu este recomandat copiilor, iar adulții nu trebuie să-l bea pe stomacul gol, deoarece poate provoca neplăceri gastrice. La 250 ml de apă se pune o linguriță de scoarță pisată, se fierbe 10 minute și se beau cei 150 - 200 ml ramași numai după masă. Dacă febra este însoțită de tuse, se adaugă în unul dintre aceste ceaiuri o linguriță de cimbru, podbal sau frunze de nuc.

Ceai de echinacee
Specialiștii recomandă persoanelor în vârstă ceaiul de echinacee pe toată perioada de toamnă și de iarnă - câte o cană în fiecare dimineață. Echinaceea întărește sistemul imunitar, prevenind gripa și răceala. Se poate prepara sub formă de infuzie - o linguriță de plantă la o cană cu apă clocotită.

RECENT

2018 Sănătatea - Publicaţie de sănătate şi divertisment