Năsturelul este alt membru al sănătoasei familii a cruciferelor, deci trebuie să apară în meniul tuturor persoanelor predispuse la cancer. Este o sursă bogată de vitaminele A, C şi E, antioxidanţii puternici care vă protejează de afecţiuni cardiovasculare şi de anumite cancere.

Pentru cei care nu se pot lăsa de fumat, cancerul se poate preveni prin consumarea a 50 g de năsturel la fiecare dintre cele trei mese zilnice. Testele au arătat că în acest mod se produce suficient fenetil isotiocinat încât să neutralizaţi nicotina ce provoacă apariţia cancerului pulmonar. Această substanţă cu proprietăţi terapeutice, denumită şi gluconasturtină, este eliberată din năsturel doar atunci când îl tăiaţi sau măcinaţi.
Nasturelul (Macrisul de balta), bogat in vitaminele A, C si E si iod
Năsturelul înseamnă însă mult mai mult decât atât. Năsturelul şi măcrişul de baltă conţin ulei de benzil - compuşi similari dau gustul înţepător hreanului şi ridichilor - care, aşa cum au demonstrat studiile, au proprietăţi puternic antibiotice. Dar, spre deosebire de antibioticele convenţionale, cele din măcrişul de baltă şi năsturel sunt benefice pentru inimă şi cecum.

În concluzie, consumaţi mult măcriş de baltă, adăugaţi o frunză sau floare de năsturel în salată şi veţi întări rezistenţa naturală a organismului dvs. Dacă suferiţi de infecţii respiratorii şi urinare, consumaţi în mod regulat această legumă pentru salate.

Ştiaţi că...
  • Energie / porţie standard - 4kcal;
  • Este bogat în vitaminele A, C şi E şi iod;
  • Este bun în caz de infecţii stomacale, intoxicaţie alimentară şi anemie;
  • Este util în prevenirea cancerului. Trebuie consumat crud şi bine spălat;

Pe lângă proprietăţile descrise mai sus, măcrişul de baltă mai este şi o sursă utilă de iod - esenţială pentru funcţionarea corespunzătoare a glandei tiroide - deci nu trebuie folosit doar ca garnitură, ci consumat în cantităţi mai mari.

RECENT

2018 Sănătatea - Publicaţie de sănătate şi divertisment