Cretisoara opreste hemoragiile si previne infectarea ranilor, are proprietati astringente si antiinflamatoare. Aplicate extern, sub forma de comprese, frunzele de cretisoara zdrobite reduc sangerarile si grabesc cicatrizarea ranilor, taieturilor. Frunzele de cretisoara contin 6%-8% taninuri, substante cu efect astringent, fiind recomandate sub forma de infuzie in tratarea diareilor si hemoroizilor.

Cel mai frecvent insa, cretisoara este utilizata in tratamentul tulburarilor menstruale: amenoree (absenta ciclului menstrual), hipermenoree (menstruatie abundenta), calmarea durerilor de cap, de burta, ametelilor, greturilor asociate ciclului menstrual.
Cretisoara, opreste hemoragiile si previne infectarea ranilor, are proprietati astringente si antiinflamatoare
Din acest motiv, in popor, cretisoarei i se mai spune si "planta femeilor". Cretisoara contine fitosteroni (hormoni din plante), care regleaza tulburarile hormonale in cazul femeilor. Din acest motiv este utilizata pentru reducerea simptomelor menopauzei.

Specialistii recomanda cretisoara si in infectii urinare, cervicite, fibroame uterine mici si medii. In toate aceste cazuri, cretisoara poate fi folosita sub forma de infuzie, tincturi sau macerate. In hemoragii, in tulburarile menstruale mai usoare se face o infuzie dintr-o lingurita de planta la o cana cu apa fierbinte. Frunzele de cretisoara se lasa la infuzat 4-5 minute, se beau cite doua cani de infuzie zilnic.

In cazul absentei menstruatiei sint recomandate infuziile ceva mai concentrate, dintr-o lingura de planta la o cana cu apa fierbinte. In acelasi scop poate fi folosit si decoctul de cretisoara: una-doua linguri de frunze uscate de cretisoara se pun in 500 ml apa si se fierb 10 minute. Pentru calmarea durerilor, se recomanda maceratul: frunzele uscate se pun in apa, se lasa la macerat 10-12 ore, apoi se strecoara si se bea ca atare.

Compresele cu frunze de cretisoara zdrobite calmeaza durerile musculare. Pentru comprese poate fi utilizata si tinctura de cretisoara ce se gaseste la plafar. Cu ajutorul acestor comprese pot fi ameliorate si durerile abdominale sau lombare specifice primelor zile ale menstruatiei. De asemenea, infuzia din frunze de cretisoara poate fi folosita sub forma de gargara pentru calmarea durerilor din laringite sau ca antiseptic in candidoza bucala.

RECENT

2018 Sănătatea - Publicaţie de sănătate şi divertisment