Toate cele trei legume din acest grup au fost întrebuinţate ca remedii medicale de către băştinaşii nord-americani, de romani şi de egiptenii din Antichitate, care îşi tratau astfel boli variate, de la răceli, bronşite şi dureri în gât până la artrită şi gută.

Multe dintre aceste remedii sunt valabile şi astăzi, iar tot mai multe cercetări arată rolul acestor plante în prevenirea cancerului şi bolii arterelor coronare.

Ceapa, prazul şi usturoiul sunt plante din genul Allium, constituind o sursă importantă de compuşi sulfurici. Unul dintre aceştia, alicina, este eliminat atunci când leguma este tăiată sau sfărâmată, şi este substanţa care îi dă aroma sa caracteristică.
Ceapa, prazul si usturoiul, pentru răceli, bronşite şi dureri în gât
Alicina încurajează eliminarea colesterolului din organism. Deşi conţine mai puţină alicina decât usturoiul, ceapa are o concentraţie semnificativă de flavonoizi antioxidante, aspect care a reprezentat unul dintre subiectele de interes în studierea influenţei lor potenţiale în prevenirea cancerului şi bolii arterelor coronare.

Probele culese în urma studiilor pe eşantioane de populaţii, dar şi testele clinice au convins în prezent guvernele să recunoască efectul protector al cepei şi usturoiului împotriva acestor boli.

Aceste legume au un conţinut scăzut de calorii. Trebuie remarcat însă că părţile verzi ale cepei şi usturoiului verde oferă cantităţi mici de vitamine, minerale şi fibre.

RECENT

2018 Sănătatea - Publicaţie de sănătate şi divertisment