Cura de detoxifiere cu pătrunjel nu necesită excluderea altor alimente, decât a celor cu potențial toxic pentru organism, cum ar fi: condimentele, carnea de porc, de oaie, alimentele ce conțin grăsimi complexe, cum ar fi frișca, cremele de prăjituri, mâncărurile prăjite. Fumatul și alcoolul trebuie măcar reduse, dacă nu puteți renunța total la ele măcar pe parcursul curei de detoxifiere.

Salata de patrunjel
Se ia o legătură de pătrunjel cu tot cu rădăcini și se toacă după preferințe într-un castronaș. Peste pătrunjelul mărunțit de pune după gust ulei de măsline, zeamă de la o lămâie, câțiva căței de usturoi, semințe de dovleac și de susan.
Detoxifierea cu patrunjel
Se amestecă bine și se consumă la masa de prânz în fiecare zi, timp de 1-2 săptămâni, având un efect revigorant asupra organismului și fiind un bun tonic hepatic.
Sucul de patrunjel
Două legături de pătrunjel cu tot cu rădăcini se pun la robot sau se mărunțesc cu aparatul și se amestecă cu apa astfel încât să se obțină un suc mai gros.

Pentru un gust mai bun, îl puteți combina cu alte legume și fructe, cum ar fi cu morcovi și mere. Din sucul obținut se bea un pahar înainte de fiecare masă. Nu măriți doza căci efectele sale sunt foarte puternice.

Acest suc este excelent în detoxificarea organismului și totodată reglează ciclul menstrual, înlătură sindromul pre-menstrual, restabilește echilibrul sistemului nervos.

De asemenea, sucul dat este utilizat cu real succes în cosmetică pentru curățarea tenului și înlăturarea petelor maronii de pe piele sau a pistruilor.

Extractele uleioase sau tincturile de pătrunjel se mai folosesc în combaterea durerilor de dinți, când smalțul este sensibil, în cazul colicilor și calculilor de la nivel renal, în afecțiuni ale urechilor, în hipertensiunea arterială.

Pătrunjelul mai este folosit în curele de slăbire.

Cura de detoxificare cu pătrunjel le este contraindicată femeilor însărcinate sau celor care alăptează, pentru ele fiind suficient consumul pătrunjelului din preparatele alimentare. Pătrunjelul conține și apiol, o substanță care induce contracții uterine și care pot avea efecte nedorite asupra evoluției sarcinii și care de asemenea reduce cantitatea de lapte secretat de glandele mamare.

RECENT

2018 Sănătatea - Publicaţie de sănătate şi divertisment