Pancreasul este una dintre cele mai cunoscute glande, pe lîngă tiroidă, datorită bolii sfîrşitului secolului XX, diabetul.

Cel mai cunoscut hormon pancreatic este insulina. Secreţia zilnică de insulină a pancreasului se ridică la 24 de miligrame pe zi (circa 48 UI). În cazul hiposecreţiei insulinice se instalează diabetul zaharat. Al doilea hormon pancreatic este glucagonul. Ambii hormoni sînt esenţiali pentru economia organismului.
Remedii naturiste pentru afecțiuni ale glandelor endocrine
Insulina este un hormon anabolic, intervenind în cazurile de hiperglicemie, cu scopul de a o reduce, prin intensificarea consumului său la nivel celular. Glucagonul este un antagonist al insulinei. Acesta este secretat mai ales în condiţii de hipoglicemie, cu scopul de a restabili concentraţia serică normală a glucozei.

Diabetul şi pancreatita
Medicina naturistă oferă foarte multe remedii de mare ajutor în tratamentul bolilor pancreasului. Pentru suferinzii de diabet zaharat, efecte deosebite au remediile din frunze de afin (Vaccinium myrtillus). Acestea conţin mirtilină, o substanţă numită şi "insulină vegetală", cu proprietatea de a scădea zahărul din sînge. Pentru a mări eficacitatea ceaiului din frunze de afin în cazul diabetului zaharat, se pot adăuga teci de fasole şi frunze de dud.

Se bea cîte o ceaşcă de ceai înainte de masă. Acest ceai este recomandat şi în cazul suferinzilor de gută. Se pot fierbe 60 g teci de fasole într-un litru de apă, timp de 4 ore, la foc mic. Se filtrează şi se pune la rece 8 ore. Se bea cîte un pahar (150 ml) din 2 în 2 ore, pe parcursul zilei. Doza este pentru o zi. Tratamentul se face timp de 3-4 săptămîni.

RECENT

2018 Sănătatea - Publicaţie de sănătate şi divertisment