Pelinul, varza şi cartofii, aplicate pe zonele afectate, reduc inflamaţia şi calmează durerile
Tratamentul chirurgical se aplică atunci cînd avem de-a face cu accidente grave, însă în momentul în care suferim leziuni  ale ligamentelor, fără deplasarea articulaţiei, remediile naturiste reprezintă cea mai eficientă soluţie.

Printre tratamentele naturiste se numără compresele cu brusture, cataplasmele cu decoct de pelin sau cu tătăneasă, recunoscută pentru calităţile sale decongestionante, unguentul de varză şi cataplasmele cu cartofi. În cazul entorselor, cînd scăpaţi de imobilizarea în ghips, dar piciorul sau mîna luxată se umflă şi durerile devin sîcîitoare, compresele cu brusture  sînt ideale.
Entorsele, tratate cu plante si legume
Decoctul se pregăteşte dintr-o linguriţă de rădăcină mărunţită care se fierbe timp de 10 minute în 250 ml apă, apoi se strecoară. Compresele se aplică reci pe locul afectat şi se schimbă de mai multe ori pe zi. La fel de eficiente sînt şi compresele din decoct de pelin. Pentru realizarea lor se fierb două linguriţe de frunze de pelin, mărunţite în 250 ml apă. După 15 minute decoctul se strecoară şi se lasă să se răcească.

Compresa se aplică asupra entorsei şi se menţine pînă cînd  pansamentul se încălzeşte de la temperatura tegumentului, pentru ca apoi să se schimbe. Pedicuţa, o plantă valoroasă pentru efectele sale terapeutice în combaterea alcoolismului, acţionează şi în cazul entorselor.

Tot ce trebuie să facem este să umplem un săculeţ de pînză cu flori de pedicuţă, apoi îl stropim cu puţină apă rece şi cu spirt medicinal sau rachiu de casă. Se aplică pe locul dureros şi se lasă o jumătate de oră pentru a acţiona. Săculeţul se umezeşte periodic, de mai multe ori pe zi.

Cartoful grăbeşte vindecarea luxaţiilor
Cataplasma din ceapă cu zahăr se prepară foarte repede, dintr-o ceapă rasă mărunt, amestecată cu o lingură de zahăr tos şi aplicată pe zona cu probleme. Această compresă este foarte eficientă în tratarea întinderilor musculare şi a luxaţiilor.

Cartoful ras, crud, se pune pe o bucată de pînză direct pe locul dureros. Unguentul din varză este un alt leac cu efect rapid. Zonele dureroase se ung cu alifia pregătită din: 50 ml suc de varză crudă, 200 g lanolină, o linguriţă de ceară de albine, 10 ml ulei de germeni de porumb, 15 ml alcool rafinat de 40 grade şi o linguriţă de miere. Alifia poate fi folosită de mai multe ori pe zi, pentru masaj, pe locul dureros.

RECENT

2018 Sănătatea - Publicaţie de sănătate şi divertisment