Reduce colesterolul „rău“
Planta este de ajutor celor care au nivelul ridicat al colesterolului „rău“, pentru că ajută la reducerea valorilor acestuia. Se beau câte 3 căni de ceai de pătlagină în fiecare zi, într-o cură de o lună. Ceaiul se prepară din 2 linguriţe de frunze uscate peste care pui 200 ml de apă clocotită. Laşi la infuzat un sfert de oră. Şi cei care suferă de hipertensiune arterială şi ateroscleroză pot folosi acest remediu. Efectele benefice pentru inimă se datorează conținutului de potasiu, magneziu şi zinc. Bei câte 2 căni de ceai pe zi, o lună de zile.
Pătlagina, beneficii
În caz de stomatite, încearcă gargara cu infuzie de pătlagină, care se face din 2 linguri de frunze uscate și mărunțite, la 250 ml de apă clocotită, care se lasă la infuzat 10-15 minute. Faci gargara când infuzia este la temperatura camerei. Repetă procedeul de 3-4 ori pe zi, până când apar îmbunătățiri.

Tratează tusea
Siropul de pătlagină este un remediu eficient pentru tratarea tusei, căci are efecte calmante şi expectorante, datorită mucilagiilor pe care le conține. Iei o mână de frunze proaspete de pătlagină şi le pui la fiert, în 500 ml de apă. Lași să fiarbă la foc mic, jumătate de oră, după care iei de pe foc şi strecori. Când s-a răcit, amesteci cu 100 ml de miere, apoi pui conținutul într-o sticlă, pe care o ţii într-un loc răcoros. Se iau două-trei lingurițe pe zi.

Ajută la vindecarea faringitei
Frunzele de pătlagină conțin aucubină, substanță cu proprietăţi antibacteriene şi antitusive. Este ideală dacă suferi de bronşită, laringită sau faringită. Prepari o infuzie, pe care o bei de 2-3 ori pe zi. Peste o lingură de plantă mărunţită torni 200 ml de apă fierbinte. Laşi la infuzat 15 minute, după care bei.

Poţi face şi gargară de pătlagină, care mai este indicată şi celor care suferă de stomatită.

De ajutor dacă ai fost înţepat de o insectă
În cazul înţepăturilor de insecte, pui frunze proaspete, zdrobite, de pătlagină direct pe locul afectat, pentru a reduce inflamaţia, senzaţia de mâncărime şi de usturime.

Pătlagina conţine şi uleiuri volatile, fiind indicată dacă ai pielea iritată. Fierbi câteva frunze prospete într-un litru de apă, până ce ce dă în clocot. Înmoi un tifon în acest amestec şi aplici pe zonele cu probleme. De ajutor este şi unguentul de pătlagină, care se găseşte la magazinele cu produse naturale. Crema este utilă şi în tratarea hemoroizilor.

RECENT

2018 Sănătatea - Publicaţie de sănătate şi divertisment