Abraham Lincoln (1809-1865) a fost cel de-al 16-lea preşedinte al Statelor Unite, rămânând în conştiinţa umanităţii ca cel mai cunoscut şi mai admirat conducător politic pe care l-a avut această ţară. De ce, totuşi, nu a fost inclus pe lista mea? Nu a reprezentat eliberarea a 3500000 de sclavi o realizare de excepţie?

Răspunsul la această întrebare este, cu siguranţă, afirmativ. Totuşi, analizând lucrurile retrospectiv, vom observa că în epocă tendinţele de abolire a sclaviei pe plan mondial erau foarte puternice. Multe ţâri adoptaseră o lege în acest sens încă înainte ca Lincoln să preia mandatul de preşedinte. Chiar şi după moartea sa, 65 de ani mai târziu, multe alte naţiuni ale lumii se mai aliniau încă acestei politici de eradicare a sclaviei.

Meritul lui Lincoln este că a grăbit acest proces în propria lui ţară. Totuşi, cea mai mare realizare a sa rămâne solidarizarea Statelor Unite împotriva secesiunii statelor sudiste. Numirea lui Lincoln la Casa Albă a declanşat acest conflict. Nu ştim dacă Nordul ar fi pierdut Războiul Civil dacă altcineva şi nu Lincoln ar fi fost la conducere. La urma urmelor, Nordul a fost factorul declanşator al războiului, fiind net superior forţelor adverse din punct de vedere numeric şi economic.

Chiar dacă trupele din Nord ar fi pierdut în această confruntare armată, cursul istoriei nu s-ar fi schimbat radical. Legăturile lingvistice, religioase, culturale şi comerciale dintre cele două regiuni erau foarte strânse. În aceste condiţii, ele s-ar fi unificat oricum.

Dacă perioada de dezbinare ar fi durat 20 de ani - chiar şi 25 -, acest lucru ar fi rămas un incident istoric minor. Presupunând că Statele Unite nu ar avea în componenţă şi partea sudică, această ţară ar ocupa aceleaşi locuri de frunte în ceea ce priveşte numărul de locuitori şi puterea economică.

A fost oare Lincoln un personaj banal şi fară importanţă? Nicidecum. Cariera lui şi-a pus amprenta asupra unei generaţii întregi. Totuşi, acest lucru nu îl ridică la nivelul lui Mahavira, ale cărui idei persistă de secole.

RECENT

2018 Sănătatea - Publicaţie de sănătate şi divertisment