Profesorul universitar Alexei CAŞU s-a născut la 20 august 1940 în satul Sadaclia, raionul Basarabeasca. A absolvit şcoala medie în satul natal (1947-1957).

În anii 1958-1963 face studii la Facultatea Fizică şi Matematică a Universităţii de Stat din Chişinău. A urmat serviciul militar (1963–1965), după care în 1965 este angajat la Institutul de  Matematică al A.Ş.M. Aici a activat în funcţiile de laborant (1965 – 1967), cercetător ştiinţific inferior (1967–1971), cercetător ştiinţific superior (1971 – 1991), cercetător ştiinţific coordonator (1991–1992), director adjunct al IMI (1992 – 1998), din 1998 până-n prezent este  cercetător ştiinţific principal.

Matematicianul Alexei Caşu a susţinut teza de doctor (candidat) în ştiinţe fizico-matematice în a. 1969 (USM, Chişinău ), iar pe cea de doctor habilitat – în a. 1991 (Universitatea de Stat din Sanct-Petersburg, Rusia). I s-au acordat titlurile de cercetător ştiinţific superior – în a. 1978, de profesor universitar – în a. 2000.

În a. 1986 a avut o stagiune ştiinţifică de un an la Sankt-Petersburg  la LOMI (secţia din Leningrad a Institutului de Matematică al A.Ş. a URSS). Profesor invitat pentru ţinerea unor cicluri de prelegeri cu durata de 1-2 luni:  Taşkent, 1978; Iaşi , 1991; Lvov, 1987, 2005 ş. a.

Domeniul de cercetare al dlui Alexei Caşu, discipol al acad. Vladimir Andrunachievici, ţine de algebră cu specializarea în teoria inelelor, modulelor şi a categoriilor.

Problemele studiate se referă în principal la radicali şi torsiuni în categorii de module. A publicat peste 110 lucrări ştiinţifice în reviste de specialitate în ţară şi peste hotare, inclusiv articole, preprinturi, lucrări de sinteză şi patru cărţi (2 monografii şi 2 manuale pentru universităţi).

O bună parte din rezultatele fundamentale ale savantului Alexei Caşu sunt incluse în monografiile de prestigiu ale cunoscuţilor matematicieni J. Golan, B. Stenstrom, L. Bican, T. Kepka, P. Nemeç, L.A. Skorneakov. Referinţe de esenţă la rezultatele omagiatului putem întâlni în articolele ştiinţifice ale mai multor specialişti de valoare din Austria, Ungaria, Ucraina, Germania, România, Cehia, Suedia, Rusia etc.

Expuneri succinte ale acestor rezultate pot fi găsite şi în principalele reviste referative din lume (Mathematical Rewievs, ZB Math, РЖ Математика).

În prezent profesorul Alexei Caşu este considerat, incontestabil, unul dintre specialiştii lideri în domeniul teoriei inelelor, modulelor şi categoriilor. A prezentat rezultatele cercetărilor sale la conferinţe ştiinţifice internaţionale din astfel de ţări ca Austria, Germania, Ungaria, Polonia, Bulgaria, România, Federaţia Rusă, Ucraina. Ca organizator, moderator şi responsabil de programe şi secţii a participat la toate manifestările ştiinţifice, organizate de Societatea Matematică din ţară, precum şi la cele de profil, care au avut loc în Ucraina, România, Moldova: Conferinţa internaţională de teorie a radicalilor (Chişinău, 2003); conferinţele naţionale de algebră din România, care s-au întrunit la  Constanţa, Iaşi, Timişoara; conferinţele internaţionale de algebră din Ucraina  (la 6 din cele 7 organizate). A fost invitat cu referat în plen la conferinţa de lucru (work shop), organizată la Varşovia în centrul de matematică Stephan Banach, 2009.

Merită a fi apreciată activitatea didactică a prof. Alexei Caşu, care timp de 45 ani a colaborat cu Catedra de algebră şi geometrie a Universităţii de Stat din Moldova, susţinând atât cursuri generale, cât şi opţionale pentru studenţi şi masteranzi. În perioada 2002-2008 a condus seminarul ştiinţific orăşenesc din Chişinău ”Algebra şi logica matematică”, activează de mult timp în conducerea Societăţii Matematice din Moldova. A fost conducătorul ştiinţific a doi doctoranzi, care au susţinut tezele de doctor  (iar unul dintre ei – şi teza de doctor habilitat).

Pentru rezultate valoroase obţinute în cercetare şi pregătirea cadrelor ştiinţifice de înaltă calificare pe parcursul a peste 40 de ani profesorului Alexei Caşu i s-a decernat Premiul ”Academicianul Constantin Sibirschi” (2006) – cea mai înaltă distincţie din ţară din domeniul matematicii – şi i s-a conferit Diploma ”Meritul Academic” (2010).

Alexei Caşu şi soţia sa, Maria Caşu, matematiciană şi ea, au crescut şi au educat un copil, fiul Gheorghe Caşu (n. 1970), care la doar 21 de ani a căzut în luptele pentru integritatea ţării (13 decembrie 1991) lângă Dubăsari, împreună cu alţi trei tineri. Post-mortem a fost decorat cu cea mai înaltă distincţie militară – Ordinul „Ştefan cel Mare”. O stradă din Chişinău poartă numele lui Gheorghe Caşu.

RECENT

2018 Sănătatea - Publicaţie de sănătate şi divertisment