Arhimede (287-212 î.Hr.) este în general recunoscut ca fiind unul dintre cei mai sclipitori matematicieni şi oameni de ştiinţă din antichitate. Uneori i se atribuie atât descoperirea principiului pârghiei, cât şi formularea conceptului de greutate specifică.

Realitatea este, însă, că pârghia era cunoscută şi utilizată cu multe secole înainte de naşterea lui. Se pare că el a fost primul care a descris clar efectul de pârghie prin formule matematice, dar trecuse deja multă vreme de când inginerii egipteni se foloseau frecvent şi în mod foarte eficient de pârghii.

Conceptul de densitate sau masă specifică (masă per volum) a unui corp solid, opus celui de masă totală, fusese, de asemenea, cunoscut din vremuri mult mai străvechi. Faimoasa poveste a lui Arhimede (cea care se sfârşeşte cu ieşirea lui din cadă, urmată de acea goană pe străzi în timpul căreia striga „Evrica") nu se referea la descoperirea unui nou concept, ci mai degrabă a uneia dintre cele mai ingenioase aplicaţii ale unui concept deja cunoscut.

Ca matematician, Arhimede a fost, fară îndoială, remarcabil. Se poate spune chiar că s-a apropiat destul de mult de formularea teoriei calculului integral - cu peste optsprezece secole înainte ca Isaac Newton să reuşească să facă acest lucru. Dar, din nefericire, pe vremea lui Arhimede nu era încă pus la punct un sistem convenabil de simbolizare matematică.

Şi, tot din nefericire, nici unul din urmaşii lui imediaţi nu a fost matematician de elită. Drept urmare, ideile lui sclipitoare nu au avut asupra matematicii impactul pe care ar fi putut să-l aibă. De aceea, se pare că, deşi calităţile lui Arhimede au fost remarcabile, în realitate el n-a exercitat o influenţă suficient de mare pentru ca numele să-i fie inclus pe lista celor o sută de personalităţi din această carte.

RECENT

2018 Sănătatea - Publicaţie de sănătate şi divertisment