Ataturk (Mustafa Kemal)

Ataturk (Mustafa Kemal) (1881-1938). Conducator revolutionar turc, presedinte din 1923 pana la sfarsitul vietii.

Ataturk, „tatal turcilor"
La jumatatea drumului intre trecutul musulman si laicitatea occidentala, Mustafa Kemal a impus reformele care au pus bazele Turciei moderne. Mustafa Kemal, ofiter otoman stralucit, ia parte la conflictul din primul razboi mondial alaturi de Germania, careia tara lui ii este aliata.

Un sef rebel
Prestigiul sau militar dateaza din aceasta perioada: e unicul comandant turc de corp de armata care a repurtat victorii impotriva francezilor si englezilor fara ajutorul aliatilor germani.

Deoarece are o atitudine mai degraba critica fata de modul in care trupele turcesti sint folosite de comandamentul german, este indepartat, insa popularitatea sa este deja mare: un an mai tarziu, e rechemat. Mustafa Kemal nu accepta nici retragerea turca din Orientul Apropriat in momentul armistitiului din 1918 si demisioneaza din armata.

Apoi, in 1919, din patriotism, refuza „protectoratul" celor ce au invins Turcia si duce o campanie nationala impotriva nimicirii tarii. Gaseste la fostii luptatori, dar si in clasele de mijloc, sprijinul solid care ii permite in aprilie 1920 sa proclame reprezentativa adunarea nationala convocata de el la Ankara.

Razboiul de independenta incepe imediat, caci sultanul aflat oficial la putere in Istambul a obtinut ajutorul militar al Aliatilor, care au favorizat in ascuns miscarea de revolta a grecilor din Turcia. Kemal organizeaza o armata.

Deoarece promite o putere populara si independenta, obtine imediat sprijinul natiunii, care se uneste impotriva occidentalilor si a grecilor, dusmanii dintotdeauna...

Razboiul se intoarce repede in avantajul armatelor nationaliste ale lui Mustafa Kemal, datorita competentei sale si entuziasmului patriotic al luptatorilor. In octombrie 1921, dupa infrangerea grecilor, Aliatii recunosc guvernul nationalist turc, care luna urmatoare proclama republica, detronindu-l pe sultan.

Un presedinte popular
Fondator al partidului Republican al Poporului, Mustafa Kemal este ales presedinte al Republicii Turce in mod triumfal. Datorita imensei sale popularitati, impune o dictatura luminata, destinata sa impuna efectiv laicizarea si modernizarea tarii.

Eliberatorul femeilor
Pentru a slabi simtitor puterea fetelor bisericesti, aliate din-totdeauna sultanilor, Ataturk a pus bazele scolii laice si a suprimat obligatia femeilor de a purta val, a inlocuit alfabetul arab cu cel latin. Dupa abolirea poligamiei si acordarea dreptului de vot, Ataturk a devenit liderul miscarii de eliberare a femeilor turce.

Add comment

Security code
Refresh


Calendarul evenimentelor - 18 aprilie
2014/04/17 20:01

Maxima zilei - "N-a ajuns încă nimeni până la capătul dorinţei inimii sale." (Gr. Vieru)
588 - A murit pictorul italian Paolo Veroneze;
1605 - A fost botezat compozi [ ... ]

Scortisoara: planta ce incanta cu mirosul sau placut
2014/04/16 18:28Scortisoara: planta ce incanta cu mirosul sau placut

Scorţişoara este o plantă cunoscută încă din cele mai vechi timpuri. Este cunoscută mai ales pentru beneficiile sale medicinale şi de capacitatea sa de a vindeca  [ ... ]

Lamaia - fructul ce va ajuta sa fiti plini de viata
2014/04/16 18:14Lamaia - fructul ce va ajuta sa fiti plini de viata

Lămâia este folosită pentru a trata o serie de boli şi este populară în întreaga lume. Fructul este un amalgam de calciu, fosfor, zinc, fier şi mangan. De asemene [ ... ]

Uleiul de masline - util in tratarea diferitor afectiuni
2014/04/16 18:10

Colesterolul crescut
Uleiul de masline scade concentratiile de LDL fara a reduce HDL, protejand in felul acesta impotriva bolilor cardio-vasculare si aterosclerozei.

Hiper [ ... ]

Calendarul evenimentelor - 17 aprilie
2014/04/16 18:03

Maxima zilei - "Fereşte-te de acel duşman care vrea să te câştige şi pe tine împotriva ta." (N. Iorga)
21 - A fost excomunicat de biserica germanul Marthin Luther [ ... ]

Modul de viață sănătos accelerează metabolismul
2014/04/15 18:36Modul de viață sănătos accelerează metabolismul

Organismul poate arde mai multe calorii pe zi, dacă se practică o alimentaţie corectă şi alegerea unei activităţi fizice corespunzătoare, consideră experţii de  [ ... ]

Lipide
2014/04/15 18:28Lipide

Denumirea de lipide provine din limba greaca - lipos - gras, grasime. Grasimile intra în grupa lipidelor simple si reprezinta eteri compusi ai acizilor grasi si alcool t [ ... ]

Calendarul evenimentelor - 16 aprilie
2014/04/15 18:21

Maxima zilei - "Dragostea le invinge pe toate." (Vergilius)

1660 - S-a nascut medicul si naturalistul englez Sir Hans Baronet Sloane; volumele de carti si manuscrise lui a [ ... ]

Consumul de alcool si profilaxia lui (comunicat)
2014/04/14 20:36

Majoritatea oamenilor consumă alcool în diferite cantităţi şi cu frecvenţă variată, doar cca 10% dintre adulţti fiind abstinenţi în majoritatea ţărilor lumii [ ... ]

Cateva metode impotriva mahmurelii
2014/04/14 20:35

Fiecare ţară are metoda sa de mahmureală. Iată câteva exemple:
strong>Germania: Scrumbie afumată Peştele marinat sau afumat este ingredientul principal dintr-un ape [ ... ]

Alte articole
Yandex.Metrica
Radio Sanatatea