Ataturk (Mustafa Kemal)

Ataturk (Mustafa Kemal) (1881-1938). Conducator revolutionar turc, presedinte din 1923 pana la sfarsitul vietii.

Ataturk, „tatal turcilor"
La jumatatea drumului intre trecutul musulman si laicitatea occidentala, Mustafa Kemal a impus reformele care au pus bazele Turciei moderne. Mustafa Kemal, ofiter otoman stralucit, ia parte la conflictul din primul razboi mondial alaturi de Germania, careia tara lui ii este aliata.

Un sef rebel
Prestigiul sau militar dateaza din aceasta perioada: e unicul comandant turc de corp de armata care a repurtat victorii impotriva francezilor si englezilor fara ajutorul aliatilor germani.

Deoarece are o atitudine mai degraba critica fata de modul in care trupele turcesti sint folosite de comandamentul german, este indepartat, insa popularitatea sa este deja mare: un an mai tarziu, e rechemat. Mustafa Kemal nu accepta nici retragerea turca din Orientul Apropriat in momentul armistitiului din 1918 si demisioneaza din armata.

Apoi, in 1919, din patriotism, refuza „protectoratul" celor ce au invins Turcia si duce o campanie nationala impotriva nimicirii tarii. Gaseste la fostii luptatori, dar si in clasele de mijloc, sprijinul solid care ii permite in aprilie 1920 sa proclame reprezentativa adunarea nationala convocata de el la Ankara.

Razboiul de independenta incepe imediat, caci sultanul aflat oficial la putere in Istambul a obtinut ajutorul militar al Aliatilor, care au favorizat in ascuns miscarea de revolta a grecilor din Turcia. Kemal organizeaza o armata.

Deoarece promite o putere populara si independenta, obtine imediat sprijinul natiunii, care se uneste impotriva occidentalilor si a grecilor, dusmanii dintotdeauna...

Razboiul se intoarce repede in avantajul armatelor nationaliste ale lui Mustafa Kemal, datorita competentei sale si entuziasmului patriotic al luptatorilor. In octombrie 1921, dupa infrangerea grecilor, Aliatii recunosc guvernul nationalist turc, care luna urmatoare proclama republica, detronindu-l pe sultan.

Un presedinte popular
Fondator al partidului Republican al Poporului, Mustafa Kemal este ales presedinte al Republicii Turce in mod triumfal. Datorita imensei sale popularitati, impune o dictatura luminata, destinata sa impuna efectiv laicizarea si modernizarea tarii.

Eliberatorul femeilor
Pentru a slabi simtitor puterea fetelor bisericesti, aliate din-totdeauna sultanilor, Ataturk a pus bazele scolii laice si a suprimat obligatia femeilor de a purta val, a inlocuit alfabetul arab cu cel latin. Dupa abolirea poligamiei si acordarea dreptului de vot, Ataturk a devenit liderul miscarii de eliberare a femeilor turce.

Add comment

Security code
Refresh


Calendarul evenimentelor - 23 aprilie
2014/04/22 17:43Calendarul evenimentelor - 23 aprilie

Maxima zilei -  "Activitatea duce la mai multe impliniri decat prudenta." (Vauvenargues)

181 î. Hr. - A fost deschis, la Roma, al doilea templu închinat zeiţei Ven [ ... ]

Ceaiuri medicinale contra balonarilor
2014/04/22 15:32

Meteorismul, simptom neplăcut numit de obicei "balonare", poate fi combătut şi cu ceaiuri medicinale. Acestea se folosesc însă numai în tratamentul ocazional, iar c [ ... ]

Ceaiuri calmante
2014/04/22 15:31

Pentru calmarea rapidă a arsurilor retrosternale datorate consumului anumitor alimente, fitoterapeuţii recomandă un ceai de ghimbir (Zingiber officinale), iar în cazu [ ... ]

Migdalele, bogate in vitamina E si minerale
2014/04/22 15:22

Migdalele sunt cunoscute prin continutul ridicat de vitamina E si minerale. In plus, au dovedit ca au si efecte probiotice.

Cercetatorii au descoperit ca migdalele nu doar [ ... ]

Usturoiul regleaza tensiunea arteriala
2014/04/22 15:21

Usturoiul este cunoscut încă din antichitate ca bun remediu în vindecarea bolilor şi prelungirea vieţii.
Se recomandă ca, de două ori pe zi, să se ia cîte o lingu [ ... ]

Infuzia si decoctul de salvie, preparare
2014/04/22 15:20

Infuzia
O linguriță de plantă și 250 ml apă clocotită se infuzează timp de cinci minute.

Roinita, asociata cu longevitatea
2014/04/22 15:18

In limba greaca, melissa inseamna albina si se spune ca planta aceasta este iubita de albine. Este un elixir al tineretii pentru ca relaxeaza si revigoreaza inima.

Studiil [ ... ]

Alimentatia copilului
2014/04/22 15:17

Necesitatile nutritionale ale copilului sunt influentate substantial de:
- rata de crestere: în primele 3 luni ca este de 40-25 g/zi, 4-9 luni -20-15 g/zi, iar la 18-36 l [ ... ]

Mici trucuri pentru intretinerea frigiderului
2014/04/22 15:16

Frigiderul trebuie păstrat într-o curăţenie desăvîrşită şi într-o pertectă stare de funcţionare, pentru a nu deveni un inamic al sănătăţii.

Bauturile gazoase dauneaza rinichilor
2014/04/22 15:15

Femeile -carea beau două sau mai multe pahare de bături gazoase pe zi, au un risc dublu de a avea boli de rinichi, spun cercetătorii, relatează cotidianul The Sun, pr [ ... ]

Alte articole
Yandex.Metrica
Radio Sanatatea