Attila (395-453 d. Hr.). Rege al hunilor din anul 434 pana la sfarsitul vietii.

„Biciul" lui Dumnezeu
Regatul hunilor nu a durat decat cativa ani, dar el a dat lovitura de gratie Imperiului Roman.

In cateva secole, hunii au realizat o lunga migrati care i-a condus de la lacul Baikal pana in Ucraina. Format din triburi razlete si nomade unite numai printr-o limba si o cultura comuna, poporul hun nu parea, la inceput, sa reprezinte un adevarat pericol politic.

Arhetipul barbarilor
In schimb, moravurile sale ii ingrozeau pana si pe goti; hunii isi acopereau fata cu cicatrici rituale si deformau craniul copiilor! ii ucideau pe bolnavi si pe batrani si nu luau prizonieri din randul popoarelor invinse. Ei au fost, fara indoiala, prima populatie cu adevarat asiatica ce a patruns in masa pe teritoriul care formeaza astazi Europa.

Fara geniul lui Attila, hunii ar fi ramas o natiune barbara. Dar acest conducator razboinic, implacabil si siret, patruns de idealul lui imperial, a reusit sa uneasca triburile hu-nice pentru a face din ele o veritabila armata, ceea ce nu fusesera niciodata inaintea lui.

Uneste si inspaimanta
Adevarul este ca nici puternicele arcuri care puteau sa traga la mai multe sute de metri, nici tehnica taberei circulare, nici mobilitatea unei cavalerii care folosea poneii, nici chiar efectul de surpriza al atacurilor nocturne nu au putut — singure — sa faca din armata lui Attila, alcatuita din 500 000 de oameni, cea mai puternica formatiune militara a timpului. Organizarea impecabila, conducerea cu o mina de fier si efectul psihologic al terorii intretinute prin atrocitati sistematice au transformat cateva hoarde de barbari intr-o masina de razboi invincibila.

Astfel, dupa ce i-a convins pe ceilalti comandanti huni de necesitatea unificarii, Attila a stabilit un sistem de conducere centralizat, bazat pe o retea foarte densa de stafete si cercetasi care il puneau la curent cu toate miscarile trupelor adverse inainte chiar ca generalii acestora sa fie instiintati, ceea ce explica faptul ca atacurile lui prin surprindere au putut fi adesea puse pe seama magiei sau a maniei divine. Masacrarea prizonierilor, jefuirea oraselor, pradarea recoltelor si incendierea padurilor au pustiit totul pe o intindere de 200 de kilometri intre regatul sau si Imperiul Roman. Numele lui a ajuns sa semnifice moartea insasi.

„Campiile Catalaunice"
Dupa ce a zdrobit armatele gotilor si pe cele ale Imperiului Roman timp de aproape douazeci de ani, Attila a infruntat, in iunie 451, o coalitie a galilor, burgunzilor si gotilor condusa de generalul roman Actius. Epuizate dupa 48 de ore de batalie, cele doua tabere au lasat 162 000 de morti pe Campiile Catalaunice, langa Chalons-sur-Marne. intorcandu-se ordonat in sud, Attila a devastat Galia si Lombardia. Intalnirea cu papa Leon 1, in 452, l-a convins, poate, sa se multumeasca numai cu imperiul sau din Europa Centrala (in actuala Ungarie).

A murit la putin timp dupa aceea in capitala sa balcanica in timpul celei de-a treisprezecea nopti de nunta. Attila este, si in zilele noastre, un prenume frecvent intalnit in Ungaria.

RECENT

2018 Sănătatea - Publicaţie de sănătate şi divertisment