Verzele murate au cam inceput sa dispara din obisnuinta noastra, desi o astfel de muratura este o delicatese fara de care fasolea facaluita, cu afumatura sau slanina, ramane vadana in farfurie. Sunt doua variante de a pune verze la murat.

Prima consta in varza taiata marunt si amestecata cu morcov dat prin razatoare. Proportia amestecului trebuie sa fie trei sferturi varza si un sfert morcov.

Cand varza si morcovul sunt pregatite pentru amestec, se pune totul intr-un lighean sau cazan marisor, se presara sare grunjoasa si, ceea ce este mai important si care da gustul de exceptie a acestei muraturi, presaram seminte de chimion. Trebuie avut grija ca semintele sa nu fie in cantitate exagerata, atat cat sa dea gustul de chimion.

Frecam cu mainile tot acest amestec, pentru a-l omogeniza si sara. Dupa ce-am realizat amestecul, punem totul in borcanul pregatit din timp. De obicei borcanul trebuie sa fie de 3, 5 sau cel mult 10 litri. Amestecul se aseaza in borcan presandu-l bine, strat dupa strat, pana ce borcanul se va umple. Intre straturi se poate pune cate o foaie de dafin. In timp ce presam, amestecul va lasa o zeama proprie, de aceea nu va mai trebui sa adaugam saramura.

A doua varianta de verze murate este si mai interesanta. Realizam acelasi amestec de varza, morcovi, seminte de chimion si sare. Cumparam ardei grasi, daca se poate inrositi sau verzi in amestec cu cei rosii, ca sa dea bine cand vor fi pusi pe platou, pentru consum.

Decupam capacul ardeilor si umplem interiorul cu amestecul realizat. Asezam ardeii umpluti in borcanul care poate avea 10, 15 litri si-i indesam bine. Ca saramura ne vom folosi de zeama lasata de amestecul de varza si morcovi, dupa ce-am frecat totul cu sare.

Nu uitati sa va formati un stoc rezonabil de fasole, fara de care munca dumneavoastra de a pune verze la murat va ramane inutila. Pofta buna!

RECENT

2018 Sănătatea - Publicaţie de sănătate şi divertisment