Femeile însărcinate care cunosc că suferă de hipotiroidie trebuie să meargă la medic. Aceștia le pot prescrie tratament pe durata sarcinii. Dacă nu fac acest lucru, se pot naște copii oligofreni. Hipotiroidia mărește riscul nu doar mamei, dar și copilului. În primul trimestru de sarcină, fătul nu are glanda tiroidă, așa că el depinde doar de sursa maternă.

Dacă viitoarea mămică nu se prezintă la doctor, nu urmează tratamentul indicat, apare riscul ca acel copil să nu-și mai matureze creierul și astfel, performanțele intelectuale vor fi slabe, ajungând până la oligofrenie.

Hipotiroidia reprezintă o disfuncție a tiroidei, care apare atunci când glanda nu produce cantitatea corespunzătoare de hormoni tiroidieni. Tiroida, glanda-fluture ale cărui aripi sunt doi lobi simetrici, așezați de o parte și de alta a traheei, uniți printr-un istm, este sub controlul unor centri superiori din creier, hipofiza și hipotalamus.

Semnele clinice care pot indica prezența hipotiroidiei sunt senzația de frig, oboseală, astenie, mâini și picioarele reci, creșterea în greutate. Constipația, îngroșarea vocii, pulsul micșorat, tulburările menstruale, edem (umflarea mâinilor și picioarelor, din cauza acumulării de lichid în țesuturi), căderea părului sau tulburările de concentrare și memorie indică o dereglare a glandei tiroide.

Specialiștii numesc tiroida glanda-cheie, necesară pentru buna funcționare a organismului. Tiroida participă în toate procesele de metabolism, în funcționarea la parametri normali a creierului, a sistemului cardio-vascular, menținerea temperaturii.

Ca factori de risc în apariția disfuncției tiroidiene, pot reprezenta unele tratamente pe bază de medicamente, ereditatea, terapia cu cortizoni, operațiile de scoatere a tiroidei sau rănile tumorale de la nivelul creierului.


RECENT

2018 Sănătatea - Publicaţie de sănătate şi divertisment