Odată cu trecerea anilor, oasele și ligamentele de la nivelul coloanei se deteriorează, în special la nivelul gâtului, producând o afecțiune denumită spondiloza cervicală. Modificările aduse de îmbătrânire constau în apariția unor excrescențe osoase neregulate pe vertebre, pierderea elasticității ligamentelor, distrugerea discurilor dintre vertebre, toate acestea ducând la apariția durerii de gât, limitarea mișcărilor în articulațiile coloanei cervicale și uneori la afectări neurologice mai mult sau mai puțin severe.
Spondiloza cervicală, dureri de gât și afectări neurologice
Excrescențele osoase și scăderea diametrului canalului medular produc lezări ale nervilor și măduvei spinării, știute sub numele de reticulopatii și mielopatie cervicală. Cea mai mare parte a cazurilor evoluează fără afectare neurologică.

Simptomele spondilozei cervicale
  • gât încremenit, cu dureri;
  • durere în umăr, braț sau în piept;
  • amorțeli sau furnicături în brațe, mâini, picioare;
  • slăbiciunea mâinilor și picioarelor;
  • lipsa coordonării;
  • dificultăți la mers;
  • reflexe anormale;

Cauze
Principala cauza a spondilozei cervicale este uzura articulațiilor coloanei specifice înaintării în vârstă. După vârsta de 30 de ani apar semne de degenerescență a vertebrelor și discurilor intervertebrale prezente pe radiografie, deși simptomele apar mai târziu. Odată cu procesul de îmbătrânire apar anumite modificări precum pierderea elasticității discurilor intervertebrale, hernii ale discurilor, rigidizarea ligamentelor. Printre factorii de risc ai spondilozei cervicale se numără vârsta înaintată, care aduce și uzura articulațiilor coloanei cervicale și traumatisme la nivelul gâtului cu răsunet asupra coloanei cervicale.

Diagnosticul
Dacă durerea cervicală nu cedează la medicație antialgică sau dacă durerea se înrăutățește și apar amorțeli în mâini și picioare, este necesară prezentarea la medic. Simptomele descrise, împreună cu istoricul medical și cu examinarea clinică pot sugera un diagnostic de spondiloză cervicală. Pentru confirmarea diagnosticului, medicul trebuie să facă o serie de teste:
  • verificarea mobilității coloanei cervicale - spondiloza cervicală limitează mișcările gâtului, de aceea medicul va controla gradul și amplitudinile mișcărilor de rotație, flexie și extensie;
  • examen neurologic - se va căuta o eventuală afectare a măduvei și nervilor de către spondiloză;
  • radiografie - se pun în evidență articulațiile cervicale și modificările patologice specifice spondilozei;
  • CT sau RMN - pentru a produce imagini mai detaliate decât o simplă radiografie a coloanei cervicale și permit aprecierea leziunilor de la nivelul măduvei spinării;
  • mielograma - o investigație radiologică obținută prin injectarea în canalul spinal a unei substanțe speciale care permite o mai bună vizualizare a măduvei;

Complicațiile spondilozei cervicale sunt rezultatul afectării măduvei spinării. Aceasta se întâmplă datorită presării măduvei de către vertebrele și discurile intervertebrale afectate de spondiloză. Orice compresie asupra măduvei spinării necesită tratament chirurgical prompt pentru evitarea leziunilor permanente ale măduvei și nervilor.

Tratament
Scopul tratamentului în spondiloza cervicală este ameliorarea durerii și evitarea leziunilor permanente ale măduvei și nervilor. În cazurile ușoare se efectuează tratament antiinflamator, exerciții fizice prescrise de un fizioterapeut pentru a întări mușchii și articulațiile. Uneori se prescrie purtarea unui guler cervical pentru a limita mișcările gâtului și reducerii inflamației nervilor.

În cazurile mai grave, e nevoie de spitalizare cu imobilizarea gâtului și administrare de miorelaxante și corticosteroizi pentru reducerea inflamației și durerii. Dacă tratamentele nu dau rezultate și durerea persistă, dacă apar semne și simptome neurologice, se efectuează tratament chirurgical. Riscurile intervenției chirurgicale includ infecții, sângerări, formarea de trombi etc.

Prevenirea spondilozei cervicale
  • Spondiloza nu poate fi prevenită. Pentru a micșora riscul apariției spondilozei cervicale, urmați câteva sfaturi;
  • mențineți o postură corectă, cu gâtul aliniat umerilor;
  • practicați exerciții fizice regulate pentru întărirea musculaturii cervicale și a ligamentelor;
  • evitați producerea unor traumatisme la acest nivel;

RECENT

2018 Sănătatea - Publicaţie de sănătate şi divertisment