În fiecare zi contactăm cu mii de virusuri de dimensiuni atât de mici, încât nu pot fi văzute la microscopul optic. Din fericire, în puține cazuri reușesc să ne infecteze, deoarece sistemul nostru imunitar le elimină din organism înainte de a declanșa simptome. Cunoscând mecanismul prin care se răspândesc aceste virusuri, avem toate șansele să ținem la distanță guturaiul.
Cum putem preveni guturaiul
Cauze
Răceala pare greu de prevenit. Ea este cauzată de o varietate de virusuri și nu există un vaccin care să prevină infectarea. Virusurile se răspândesc prin mici particule eliminate de bolnavi când respiră, tușesc sau strănută. Ele se fixează în mucoasa nazală sau în cea faringiană, ceea ce explică denumirea pe care o folosesc medicii pentru răceli: infecții ale tractului respirator superior. În acest mediu ele se multiplică, ajungând în numai 3 zile la câteva milioane.

Se transmite prin strănut
Virusurile nu se pot dezvolta decât în gât și nas, dar pot supraviețui în mediul exterior, ceea ce duce la un număr foarte mare de îmbolnăviri. Specialiștii susțin că majoritatea bolnavilor nu contactează direct răceala, de la o persoană care strănută, de exemplu, ci indirect, prin contactul cu suprafețe infectate, precum mânerele ușilor sau telecomenzile atinse de bolnavi.

Spălați-vă pe mâini
Apa caldă și săpunul îndepărtează cu ușurință virusurile, prin urmare, spălarea frecventă a mâinilor reduce semnificativ riscul de a contacta guturaiul. De asemenea, se evită pe cât posibil contactul mâinilor cu fâța. Dacă pe mâini există virusuri, nu facem decât să le aducem mai aproape de nas și gât.

Feriți-vă de locurile aglomerate
O altă metodă de a ne feri de virusuri este să evităm pe cât posibil locurile aglomerate. Încercați să vă îndepărtați sau acoperiți-vă nasul și gura dacă o persoană strănută sau tușește în apropiere.

Nasul rece favorizează răceala
Putem preveni răceala și dacă avem grijă ca nasul să fie mereu cald. Studiile arată că, dacă membranele interioare ale nasului sunt reci, ele se infectează mai ușor. Țineți nasul acoperit cu un fular iarna și veți ține departe virusurile.

Evitați stresul
Feriți-vă pe cât posibil de stres. Virusurile răcelii creează probleme doar atunci când organismul nostru nu este capabil să le anihileze. Este cunoscut faptul că stresul slăbește sistemul imunitar și ne face mai susceptibili la boli, iar răceala nu face excepție. Se explică prin faptul că stresul crește secreția de corticosteroizi, hormoni care scad rezistența la infecții.

Curiozități
- nu virusurile ne fac să ne simțim atât de rău când suntem răciți. Simptomele răcelii sunt cauzate de substanțe numite citokine, pe care sistemul nostru imunitar le produce pentru a neutraliza virusurile;
- odată cu înaintarea în vârstă răcim din ce în ce mai rar. Copiii răcesc în medie de șapte, chiar zece ori pe an, adulții de cinci, iar vârstnicii chiar de mai puține ori, pentru că pe parcursul vieții dobândesc din ce în ce mai mulți anticorpi;
- copiii sunt cel mai mare rezervor de infecții, iar adulții care intră în contact cu ei răcesc mai des;
- un singur strănut în locurile aglomerate poate îmbolnăvi 150 de oameni, dacă persoana răcită nu utilizează batista.

RECENT

2018 Sănătatea - Publicaţie de sănătate şi divertisment