În ultimul timp, organismul nostru suferă de pe urma obiceiurilor alimentare nocive, a dietelor nesănătoase de tip fast-food și a orelor prelungite de lucru. Indigestia, aciditatea stomacului, dar și constipația sunt simptome frecvente ale acestor obiceiuri nesănătoase.
constipatie
Ce reprezintă constipația?
Constipația este o afecțiune a sistemului digestiv ce variază de la apariția scaunelor neregulate (nu constituie neapărat un motiv de îngrijorare) până la dificultatea eliberării lor (poate fi incomod și chiar dureros).

Adulții pot avea scaune de la 3 până la 21 de ori pe săptămână, iar asta este considerată o frecvență normală. Cu toate că nu este necesar să ai scaun în fiecare zi, atunci când apare mai rar de 3 ori pe săptămână, problema ar trebui abordată medical.

Constipația poate fi acută sau cronică, în dependență de simptome. Cea acută poate fi și semnul unor probleme mai grave, ce necesită asistență medicală imediată, în special când este însoțită de sângerări și crampe abdominale. Constipația cronică, în schimb, poate fi tratată prin măsuri simple care ajută la ameliorarea disconfortului.

Cauzele constipației
Cea mai des întâlnită cauză pentru care apare constipația este încetinirea digestiei. Iar acest lucru este cauzat de nivelul redus de activitate și de frecvența cu care mergi la toaletă. Un alt factor important este reprezentat de obiceiurile alimentare nesănătoase, adică mesele neregulate și sărace în fibre, bogate în arome artificiale.

Controlul sau întârzierea scaunelor are, de asemenea, impact asupra sistemului digestiv. Deși se poate întâmpla de multe ori să nu fie posibil să mergi la toaletă în momentul în care simți nevoia, iar amânările îndelungate sau frecvente pot duce la constipație.

Prevenirea constipației
Pentru a scăpa de această problemă trebuie mai întâi să acorzi atenție simptomelor. Apoi încearcă unele remedii ușoare, indicate mai jos.

Mai multe fibre
O dietă bogată în fibre este un mod simplu de a menține un "program regulat" sistemului tău digestiv. Fibrele ameliorează tranzitul intestinal, ajutând astfel alimentele digerate să ajungă fără prea mari probleme în colon. Încearcă musli, tărâțe de ovăz, pâine integrala, fructe sau legume.

Renunță la cafea
Deși se știe că are efect diuretic, cafeaua poate cauza crampe în unele cazuri. Pentru cei care suferă de constipație, cafeaua și chiar ceaiul tind să scadă cantitatea de apă din colon și astfel problema se înrăutățește.

Nu exagera cu laxativele
Deși laxativele de la farmacie te pot ajuta, nu alerga la cabinetul medical de fiecare dată când simți disconfort. Chiar dacă pe moment te ajută, când sistemul digestiv se obișnuiește cu ele, constipația nu mai cedează.

Exerciții fizice
Exercițiile regulate sunt adesea cea mai bună și simpla metodă de a te asigura că mintea și corpul tău sunt revitalizate. Un stil de viață activ îi asigură organismului tău energia de care are nevoie pentru îmbunătățirea poftei de mâncare și a digestiei.

RECENT

2018 Sănătatea - Publicaţie de sănătate şi divertisment