Toxiinfecțiile alimentare pot fi prevenite dacă respectăm câteva reguli simple.

În sezonul cald se mărește riscul alterării alimentelor și, implicit, al apariției de toxiinfecții alimentare și, de aceea, este bine să fie respecte câteva măsuri simple, dar foarte eficiente.
Recomandări pentru evitarea apariției toxiinfecțiilor alimentare în perioadele caniculare
- În perioadele cu temperaturi ridicate, acordați o mai mare atenție modului în care păstrați sau preparați alimentele și locurilor de unde acestea sunt cumpărate.

- Cumpărați produse alimentare numai din locuri sau spații autorizate, pentru că oferă garanția unor produse sigure, care sunt depozitate în condiții corespunzătoare de temperatură și igienă.

- Cât mai repede posibil după cumpărare, alimentele de origine animală se introduc în frigider unde se păstrează astfel: carnea refrigerată, laptele, produsele din lapte şi ouăle la o temperatură de refrigerare de preferință între 0 și 4 grade Celsius și separat în funcție de categoria de produs, iar carnea congelată la o temperatură cât mai scăzută, respectiv sub -12 grade Celsius.

- Produsele care au fost decongelate nu se recongelează pentru a fi ulterior preparate sau consumate;

- Alimentele care urmează a fi depozitate în frigider să fie ambalate separat și menținute în decursul perioadei de valabilitate la temperaturile indicate pe ambalaj, iar alimentele gătite să fie păstrate în recipiente acoperite.

- Este recomandat să îndepărtați alimentele alterate, pentru că sunt o sursă de contaminare pentru celelalte alimente și să spălați bine fructele și legumele înainte de a le depozita în frigider și înainte de a le consuma.

Principalele simptome apărute în toxiinfecția alimentară sunt:
- diaree;
- greață;
- vărsături;
- durerile abdominale;

Simptomele severe ale toxiinfecției alimentare includ:
- slăbiciunea musculară;
- oboseală;
- amețeală;
- vederea încețoșată;
- durere abdominală care se intensifică în timpul mersului;
- senzație de leșin;
- lipsa ori cantitatea insuficientă de urină eliminată, ca urmare a deshidratării severe;

RECENT

2018 Sănătatea - Publicaţie de sănătate şi divertisment