Gripa este o infectie virala transmisa de la o persoana bolnava la una sanatoasa pe calea aerului, prin intermediul picaturilor minuscule din secretii, in timpul tusei, stranutului si chiar vorbitului. Este o afectiune frecventa, specifica sezonului rece.

De ce sa te vaccinezi impotriva gripei?
Daca alte infectii respiratorii produc simptome moderate si majoritatea persoanelor isi pot continua activitatile zilnice in acesta perioada, simptomele date de gripa pot fi foarte severe, indelungate si deseori este necesara odihna la pat.
 
Infectia virala produsa de virusurile gripale streseaza organismul, scad imunitatea si de cele mai multe ori conduc la suprainfectii bacteriene. Asocierea celor doua tipuri de infectii slabeste organismul si se se poate dovedi fatala pentru categoriile de populatie mai sensibile, precum varsticii si copiii mici. Desi exista medicamente pentru tratarea racelii, ele sunt destul de costisitoare, nu la fel de eficiente precum vaccinul, iar tratamentul trebuie pornit in cel mai scurt timp de la debutul simptomelor.
Ce trebuie sa stii despre vaccinul antigripal
Ce este vaccinul antigripal?
Vaccinul antigripal contine tulpini de virusuri gripale inactivate. Odata injectat intramuscular, vaccinul stimuleaza sistemul imunitar sa produca anticorpi specifici impotriva tulpinilor virale continute.

Cand virusul gripal va patrunde in organismul unei persoane vaccinate, anticorpii produsi il vor distruge si vor impiedica instalarea infectiei gripale.

In fiecare an, virusul gripal sufera anumite modificari fata de anul precedent, ceea ce face vaccinul utilizat sa fie ineficient de la un an la altul. In fiecare an trebuie preparat un nou vaccin care sa contina tulpinile specifice sezonului respectiv. Din fericire, cercetatorii pot sa prevada cu acuratete care va fi tulpina virala ce va produce infectii si pot fabrica din timp un vaccin eficient.

Vaccinul protejeaza de infectia gripala in aproximativ doua saptamani de la injectare, timp necesar organismului sa produca anticorpi. El este eficient si va proteja doar fata de tipurile de virusuri care corespund celor utilizate la fabricarea vaccinului.

Acestea sunt motivele pentru care revaccinarea trebuie sa se faca anual cu vaccinul specific tulpinilor virale active in sezonul respectiv.

Cine trebuie sa primeasca vaccinul antigripal?
Oricine vrea sa fie protejat de o infectie gripala isi poate face vaccinul antigripal, cu cateva exceptii. Anumite grupuri de persoane, aflate la risc pentru complicatiile gripei, ar trebui sa primeasca cu prioritate acest vaccin:
  • Persoanele peste 65 de ani;
  • Persoanele care traiesc in colectivitati stranse si sufera de anumite boli (aziluri, camine etc);
  • Adultii si copiii peste sase luni care sufera de boli respiratorii cronice, inclusiv astmul;
  • Adultii si copiii peste sase luni care sufera de boli renale cronice, boli metabolice, sistem imunitar slabit;
  • Femeile care vor fi insarcinate in sezonul gripal;
  • Toti copiii intre 6 si 23 de luni;
  • Cei care prin profesie vin in contact cu multe persoane si prezinta un risc ridicat de transmitere a infectiei (personal medical, profesori, ingrijotori etc)
Persoanele care nu trebuie sa primeasca vaccin antigripal:
  • Persoane cu istoric de reactii alergice la oua (virusul din vaccin este cultivat pe ou de gaina, ale carui proteine nu pot fi complet eliminate din vaccin);
  • Cei cu istoric de hipersensibilizare la vaccin;
  • Persoanele cu boli febrile recente;
Exista posibilitatea ca, dupa administrarea vaccinului, sa apara unele reactii adverse: oboseala, cresterea temperaturii corpului, transpiratii, dureri musculare, durere de cap, dar acestea sunt, in general, de mica intensitate si de scurta durata.

Eficacitatea vaccinului depinde de potrivirea dintre virusul din sezon si tulpinile utilizate in vaccin. Atunci cand virusul care ataca organismul corespunde celui din vaccin, infectia va fi prevenita in 70 – 90% din cazuri la adultii sub 65 de ani.

Vaccinul antigripal sub forma de spray nazal
Un nou vaccin antigripal este disponibil, administrabil sub forma de spray nazal. Contine aceleasi tulpini ca si vaccinul clasic, insa virusurile sunt atenuate si nu inactivate. Prin atenuare, virusurile din vaccin nu sunt omorate, ci au doar o virulenta mai scazuta si nu pot produce simptome severe. Simptome moderate pot aparea ca efect secundar al vaccinarii. Acestea includ congestie nazala, dureri de cap, durere de gat, tuse.

Inainte de a hotari sa-ti faci vaccinul antigripal, consulta medicul pentru a stabili daca nu exista contraindicatii.

RECENT

2018 Sănătatea - Publicaţie de sănătate şi divertisment