Numeroase persoane sufera de umflarea gleznelor sau, in cazuri mai grave, a intregilor picioare. Trebuie sa facem diferenta intre umflarea simetrica, identica la ambele picioare, si cea care afecteaza doar un singur membru. Motivele care duc la umflarea picioarelor sunt multiple, dar se pot grupa in doua mari grupe.

Traumatismele si varicele
Doar un singur membru si, in special, articulatia este afectata de entorsa sau fractura, cele mai frecvente traunatisme la nivelul membrelor inferioare. In cazul entorsei, persista o usoara umflare a tesuturilor, care poate deveni jenanta cu ocazia variatiilor climatice sau ca urmare a unui efort. Dupa o fractura, sau daca articulatia este afectata de artroza, apar inflamatii dureroase pasagere de-a lungul mai multor ani. Uzura venelor membrelor inferioare face ca sangele sa stagneze, si astfel apar edemele.
De ce se umfla picioarele si gleznele
Retentia de apa
Edemele gleznelor, care pot fi puse in evidenta de urma lasata de deget in urma apasarii, sunt cauzate fie de insuficienta renala sau cea cardiaca, fie de ciroza hepatica. Insuficienta renala apare ca urmare a proastei functionari a rinichilor, care nu mai pot elimina clorura de sodiu (sarea de bucatarie). La randul ei, sarea retine moleculele de apa si astfel se umfla picioarele.

Insuficienta cardiaca se manifesta prin secretia marita de aldosteron (hormon), ceea ce duce la retinerea apei in tesuturi. In ciroza hepatica, ficatul se rigidizeaza si astfel circulatia sangelui la nivelul ficatului si rinichilor este incetinita.

Plantele va ajuta
Persoanele care sufera de retinerea apei in tesuturi pot apela la tratamentele naturiste cu decoct din coada calului, o lingurita de planta la o cana, bauta de-a lungul unei zile. Si trei, patru cani de fiertura de radacina de osul iepurelui, patru linguri la un litru de apa, fierte timp de 30 de minute, ajuta la normalizarea circulatiei venoase.

RECENT

2018 Sănătatea - Publicaţie de sănătate şi divertisment