Starea de leşin (lipotimia) se manifestă în special la persoanele cu un dezechilibru al sistemului nervos vegetativ, fapt care favorizează scăderea presiunii arteriale a sângelui. In creier pentru câteva minute. Persoana respectivă devine palidă, transpiră abundent, simte cum i se împăienjeneşte privirea, îşi pierde cunoştinţa şi cade.

Cele mai frecvente cauze ale leşinului sânt legate de:
- şederea prelungită în picioare a persoanelor neobişnuite cu poziţia verticală sau care au tensiune arterială scăzută, mai ales după expunerea la căldură sau la soare;
- dureri sau emoţii puternice.
Lesinul, care se mai numeste lipotimie
Primul ajutor
Pentru a-şi reveni din starea de leşin, persoana în cauză trebuie aşezată lungit, dar cu capul mai jos decât nivelul picioarelor, astfel încât sângele din membrele inferioare să fie dirijat către cap. (Se procedează aşadar invers decât la insolaţie!).

Dacă avem la îndemână oţet sau amoniac, vom pune câteva picături pe o batistă, pe care apoi o apropiem de nasul celui leşinat pentru a-i excita aparatul respirator şi circulator. In acelaşi scop, i se vor aplica lovituri uşoare cu degetele pe obraji. In mod obişnuit, după 1-3 minute, bolnavul îşi revine.

RECENT

2018 Sănătatea - Publicaţie de sănătate şi divertisment