Cel mai mare studiu clinic care este inca in exercitiu, pentru a testa terapia genetica impotriva HIV a produs beneficii modeste petru pacienti si s-au dovedit a fi sigure.

„Aduc la cunoştinţa, ca studiul nostru a fost primul studiu controlat si efectuat cu terapie genetica impotriva HIV”, a declarat seful de studiu Ronald Mitsuyasu de la Universitatea din California, Los Angeles.

Pacientii au oprit temporar tratamentul anti-retroviral (ART) pentru a vedea daca terapia genetica actioneaza la fel de eficient. Jumatate din 74 pacienti au primit tratament si jumatate placebo.
Terapia genetica pentru HIV- rezultate promitatoare
Desi terapia genetica nu actioneaza la fel ca tratamentul ART concentraţiile de virus in singe au fost cu o treime mai mici la beneficiarii de tratament decat in controale, care au primit tratament placebo. De asemenea beneficiarii au avut un numar mai mare de CD4 + globule albe, tipul de celule atacate de virus.

„Din punct de vedere stiintific, acesta reprezinta un control nou, important si de lunga durata asupra bolii.” a adaugat  Ronald Mitsuyasu.

Mitsuyasu şi colegii săi au luat probe de sânge de la pacienţi si au izolat CD34 + celule stem, care dau nastere mai multor tipuri de celule albe din singe,inclusiv de celule CD4 + atacate de HIV. Apoi au folosit un virus inofensiv pentru a infecta celule stem care au extra gena responsabila de producerea unui ribosom - o pereche de molecule „scissors”(foarfece) orientate catre virus.

Ideea este ca atunci cand aceste celule modificate vor fi returnate la pacienti, ribosomii se vor dezvolta in globulele albe si astfel vor supravieţui atacului de virus si vor preveni infectarea altor celule.

În mod eficient, sistemul imunitar va deveni rezistent la HIV deoarece celule alterate vor supravieţui. Din pacate, celulele modificate au inceput a descreste spre sfirsitul celei de-a 100 zi. ”De aceea se lucreaza la  o metoda mai eficienta de insertie a acestei gene pentru a se pastra pe perioade mai lungi de timp ” a spus Mitsuyasu. (P.O.)

RECENT

2018 Sănătatea - Publicaţie de sănătate şi divertisment