Specialistii au demonstrat existenta unei strânse legaturi între grupa sanguina a unei persoane si alimentele care i se potrivesc acesteia; grupa sanguina are o importanta deosebita în alegerea alimentatiei si, din acest motiv, este bine sa stii ce fel de mâncare este propice grupei tale.

Ca sa ai o sanatate de invidiat, este bine sa îti adaptezi alimentatia nevoilor tale nutritionale - grupa sanguina contine informatii nepretuite despre rezistenta la boli, longevitate, echilibru emotional.
Grupele sangvine si alimentatia
GRUPA 0(I)
Daca ai grupa sanguina 0(I), înseamna ca porti amprenta „vânatorului” pentru care carnea reprezenta principala sursa de energie; persoanele cu grupa 0(I) sunt rezistente si au un sistem imunitar puternic. Hrana potrivita pentru tine este, în acest caz, cea bazata pe proteine: carnea de peste, pui sau de vita, evitându-se specialitatile preparate cu conservanti. La polul opus, ar trebui sa eviti consumul de lactate si, în special, laptele dulce - nu uita însa sa suplimentezi lipsa de calciu cu alternative de genul: brânza sau laptele de soia.

Daca ai aceasta grupa sanguina, este ideal sa consumi cât mai mult ulei de masline si legume verzi, ceapa sau usturoi. În acelasi timp, ar trebui sa eviti produsele cu grâu în compozitie, cum ar fi pâinea, pastele fainoase si dulciurile cu faina de grâu. De asemenea, ar fi bine sa înlocuiesti sucurile de fructe cu sucuri de legume, care au un continut scazut de zahar si sa elimini cafeaua din alimentatie. Urmând aceste sfaturi te vei simti mereu în forma si vei avea destula energie pentru întreaga zi.

GRUPA A (II)
Il caracterizeaza pe „primul vegetarian”; acesta era un cultivator, cu un tract digestiv destul de sensibil si foarte adaptabil la mediul înconjurator si la dieta. Daca esti o persoana care are grupa sanguina A (II), ar trebui sa stii ca aceasta grupa reprezinta, oarecum, opusul grupei sanguine O. Din acest motiv, elementele principale care te caracterizeaza sunt retinerea apei în organism si depozitarea carnii sub forma de grasime.

În acest caz, ar trebui sa te gândesti foarte serios sa îti protejezi sistemul digestiv, deoarece sucul tau gastric nu face fata foarte bine digerarii carnii. Ca sa te mentii în forma, trebuie în primul rând sa consume cât mai multe produse vegetale; daca, totusi, nu poti renunta complet la carne, specialistii recomanda carnea de pui, preparata mai ales la gratar.

Mau mult decât atât, probabil ca ai observat sentimentul de discomfort dupa consumul de produse lactate: explicatia e simpla - aceste produse sunt greu digerabile pentru persoanele cu grupa sanguina A (II). Este mai sanatos pentru tine sa consume iaurt, chefir, lapte de soia si brânza de soia. Ca sa nu neglijezi aportul de proteine, consuma în mod constant arahide si seminte de dovleac, însa mai rar produse pe baza de grâu. În ceea ce priveste bauturile, ti se recomanda ceaiul verde, vinul rosu si, din când în când, putina cafea.

Grupa B (III)
Reprezentantul grupei B (III) este nomadul, cu un sistem imunitar puternic, mare consumator de produse lactate. Daca ai grupa sanguina B (III) trebuie sa stii ca vei avea mereu nevoie de un echilibru intre activitate fizica si cea mentala, pentru a te mentine sanatoasa si în forma. În acelasi timp, nu uita sa eviti alimente de tipul: porumb, grâu, linte, arahide, semintele de susan, pentru ca ele îti vor îngreuna digestia si îti vor adauga grame în plus la masa corporala.

Alimentele de care trebuie sa profiti sunt cele pe baza de lactate, precum si legumele, carnea slaba, ficatul, oua si ceaiul de lemn dulce. Mai mult decât atât, specialistii recomanda un consum frecvent de fructe, însa si alimente „marine”, în special peste oceanic si peste cu carnea alba, pentru proteinele si uleiurile nutritive pe care le contin.

Grupa AB (IV)
Daca esti printre cei care au grupa sanguina AB (IV), probabil ca stii deja ca aceasta grupa reprezinta, de fapt, un mister evolutionist de neexplicat. În acest sens, ea se considera o fuziune a grupelor A si B, de aceea modurile de abordare ale alimentatiei vor fi mereu schimbatoare si adaptate.

Cu un tract digestiv sensibil, aceasta grupa prezinta însa avantajul unui sistem imunitar deosebit de puternic. Specialistii îti recomanda consumul de alimente marine, dar si evitarea alimentelor de genul carne de pui sau vita, carne afumata sau conservata. Produsele lactate sunt foarte bine tolerate de aceasta grupa, precum si orezul, secara si soia. Pe lânga acestea, nu trebuie sa neglijezi consumul zilnic de legume si fructe. Ca bauturi, este bine sa eviti alcoolul, însa, un pahar de vin rosu este benefic grupei tale; de asemenea, poti consuma cafea alternative cu ceai verde.

RECENT

2018 Sănătatea - Publicaţie de sănătate şi divertisment