Anemia este o stare de slabiciune cauzata de scaderea numarului de globule rosii si a nivelului de hemoglobina din sange. Primele simptome sunt pierderea apetitului, ameteli si diverse sunete in urechi, constipatie, irascibilitate si dureri de cap.

Exista mai multe tipuri de anemie, inclusiv:
  • anemia feripriva, cauzata de un deficit de aport sau de absorbtie a fierului;
  • anemia generata de pierderi masive de sange (rani, ciclu abundent, ulceratii, hemoroizi);
  • anemia provocata de afectarea maduvei spinarii, a ficatului ori a tiroidei sau de artrita reumatoida.
O anemie care nu a capatat aspect patologic poate fi usor tratata prin adaosul de fier in alimentatie, pentru a spori nivelul hemoglobinei. In acest scop sunt recomandate urmatoarele alimente: caisele, sfecla, strugurii, ciresele, curmalele, mazarea, salata verde, alunele, mierea, ghimbirul, pastarnacul, hreanul, usturoiul, ceapa, dovleacul, morcovii, fasolea, soia si spanacul. De notat ca ficatul sau extractul din ficat contin substantele necesare pentru refacerea hemoglobinei.
Remedii contra anemiei
Se pot lua si tablete ce contin fier, dar acestea induc riscul constipatiei. Acidul tanic, prezent in cafea si in ceaiul negru, precum si in produsele lactate inhiba absorbtia fierului, in vreme ce vitamina C favorizeaza acest proces.

Iata cele mai simple remedii naturiste contra anemiei:
  • luati zilnic 2-3 linguri (30-45 ml) de miere, in oricare forma va place: in apa calduta, in cerealele de la micul dejun, pe paine prajita etc.;
  • pisati fin coji de arahide si luati zilnic cate o lingurita plina, impreuna cu o jumatate de pahar cu apa calda;
  • mancati salata din oua fierte si tomate (de trei ori pe zi) si salata facuta dintr-un mar, o rosie si trei lingurite de seminte de susan (de doua ori pe zi).

RECENT

2018 Sănătatea - Publicaţie de sănătate şi divertisment