Obezitatea de pe abdomen duce la presiunea diafragmei, cred oamenii de ştiinţă francezi, care au examinat mai mult de 120 000 de persoane.

Este cunoscut faptul că circumferinţa taliei mai mare de 80cm pentru femei şi 92cm pentru bărbaţi este asociată cu dezvoltarea de diabet zaharat, hipertensiune, boli cardiovasculare şi riscului de sindrom metabolic.
Grasimea la nivelul taliei reduce volumul plamanilor
Acum s-a demonstrat faptul că grăsimile la nivelul taliei reduc funcţia pulmonară, indiferent de fumat, masa corporală, sex şi de alţi factori, notează sanatatea.com. "Am găsit o legătură directă între deteriorarea funcţiei pulmonare şi grăsimile de pe abdomen", spune Natalie Leon, autorul studiului.

"Această relaţie se poate produce din cauza efectelor mecanice ale obezităţii în abdomen şi / sau a efectelor metabolice ale ţesutului adipos. Grăsimea de la nivelul abdomenului poate comprima diafragma şi pereţii pieptului, reducând volumul plămânilor", mai spune ea.

Cercetătorii au identificat, de asemenea, o legătură între sindromul metabolic şi fumat, deoarece fumul de tutun afectează grav plămânii.

Cu toate acestea, experţii insistă la mai multe cercetări pentru a înţelege impactul excesului de grăsimi asupra aparatului respirator. (X.S.)

RECENT

2018 Sănătatea - Publicaţie de sănătate şi divertisment