Barierele fizice, cum ar fi spălatul frecvent pe mâini şi purtarea măştilor, mănuşilor şi halatelor, pot fi mult mai eficiente decât medicamentele în prevenirea răspândirii virusurilor respiratorii, cum ar fi gripa şi SARS (sindromul respirator sever acut), se arată într-un studiu.

Rezultatele, publicate în Jurnalul Medical Britanic, au apărut după ce Marea Britanie a anunţat dublarea stocurilor de medicamente antivirale pentru o eventuală pandemie de gripă.
Spalatul pe maini, mai util in lupta cu virusurile decat medicamentele
 „Există dovezi care arată că vaccinarea şi medicamentele antivirale vor fi insuficiente pentru a întrerupe răspândirea gripei”, se arată în raportul cercetătorilor, care au analizat peste 50 de studii. Respectivele cercetări comparau orice intervenţie pentru a preveni transmiterea virusurilor respiratorii de la animal la om sau de la om la om, cum ar fi carantina, izolarea, protecţia personală şi igiena etc.

Cercetătorii au avertizat că va veni o nouă pandemie, dar nu se ştie ce tulpină va lovi. Virusul gripei aviare H5N1 a ucis peste 200 de persoane, la nivel mondial, din 2003 şi e considerat „suspectul” principal.

RECENT

2018 Sănătatea - Publicaţie de sănătate şi divertisment