Femeile însărcinate sunt de până la patru ori mai predispuse să se îmbolnăvească grav şi chiar să moară, ca urmare a infectării cu virusul A/H1N1, decât restul populaţiei, se precizează într-un raport al Centrului American de Control şi Prevenire a Bolilor Transmisibile (CDC).

De asemenea, există pericolul major ca ele să moară atât din cauza gripei porcine, cât şi a unui puseu de gripă obişnuită, ceea ce înseamnă că se impune ca prioritate maximă vaccinarea acestora, sunt de părere specialiştii.

Până acum, se cunoaşte că cel puţin două femei însărcinate au decedat în Marea Britanie ca urmare a infectării cu A/H1N1, iar o a treia, o suedeză, a fost spitalizată de urgenţă.
Gripa porcina, fatala pentru gravide
Oamenii de ştiinţă spun că gravidele ar trebui să înceapă tratamentul antiviral de la primele simptome de gripă, iar vaccinul ar trebui să le fie administrat în primele ore de la aparaţia lui pe piaţă, care se preconizează să aibă loc lunile următoare. În ceea ce priveşte efectele secundare ale unui astfel de tratament asupra fătului, cercetătorii spun că nu deţin date concrete, dar subliniază că este posibil ca beneficile să primeze în faţa riscurilor.

Datele colectate de către CDC arată că, în perioada aprilie - mai, în Statele Unite au fost cofirmate 34 de cazuri de îmbolnăvire cu gripă porcină la femeile însărcinate. Unsprezece dintre ele au fost spitalizate, iar una a murit în prima lună de sarcină. Alte cinci gravide au decedat în prima lună de la declararea pandemiei şi specialştii spun că, în cazul lor, tratamentul antiviral a fost aplicat prea târziu, la 48 de ore de la apariţia simptomelor.

"Femeile însărcinate sunt mai predispuse să dezvolte această boală şi chiar să moară din cauza influenţelor de sezon, dar şi a celor pandemice", este de părere Denise Jamieson, unul dintre autorii cercetării. Riscul este mai ridicat din cauza modificărilor care au loc în corpul femeilor în timpul sarcinii, a adaugă ea.

"Este vorba despre modificări hormonale şi fiziologice, cardiovasculare şi respiratorii, precum şi transformări la nivelul sistemului imunitar. Capacitatea pulmonară scade în timpul sarcinii, deoarece uterul se măreşte şi ridică diafragma, lăsând plămânilor mai puţin loc. Toate acestea le fac pe femeile însărcinate mult mai vulnerabile în cazul contactului cu diferite virusuri", se precizează în studiul ce urmează să fie publicat în revista medicală "Lancet".

RECENT

2018 Sănătatea - Publicaţie de sănătate şi divertisment