Cauzele stresului sunt diferite, dar consecintele sunt aceleasi. In tarile economic avansate la baza stresului se afla tehnologiile ultramoderne, intensitatea inalta a muncii, ritmul accelerat de viata.

In tarile subdezvoltate cauzele stresului sunt determinate de precaritatea nivelului de trai si de factorii legati de el - nesiguranta in ziua de maine, dificultati de a gasi un loc de munca, privatiuni cotidiene si, drept consecinta, certuri in familie etc. Calamitatile naturale, catastrofele, accidentele, problemele de sanatate ale membrilor familiei sunt un grav factor stresant indiferent de nivelul de trai al celor afectati.

Stresul poate cauza probleme atat de ordin psihic, cat si fizic. Multi oameni incearca sa scape de stres fumand sau inecandu-si amarul in alcool, fapt ce agraveaza problemele cauzate propriu-zis de stres.
Ce recomanda expertii in domeniu pentru a diminua efectele daunatoare ale stresului?
Printre consecintele stresului se numara insomnia, gastritele si ulcerul gastric sau duodenal, hipertensiunea arteriala. In momentele de suprasolicitare se pot dezvolta crize hipertensive, accidente cerebrale vasculare sau infarct miocardic.

Ce recomanda expertii in domeniu pentru a diminua efectele daunatoare ale stresului?
  • Nu lucrati 24 de ore 7 zile pe saptamana: nici cea mai performanta masina nu ar putea rezista, daramite un organism uman. Nu renuntati la pranz, cina, sarbatori de familie sau la vacante, caci, oricum, nu poti avea toti banii din lume. Odihna nu inseamna lene, ci o "reincarcare a bateriilor" pentru o noua repriza de munca.
  • Puneti o bariera intre serviciu, problemele politice, sociale etc. si familie.
  • Nu fiti mereu "disponibil" pentru a solutiona orice problema a tuturor rudelor, prietenilor, cunostintelor, colegilor de serviciu etc., in orice clipa a zilei sau a noptii. Nu va fie frica sa mai spuneti si un simplu "Nu pot".
  • Formati-va un cerc de prieteni care nu va sunt colegi de serviciu si care au preocupari comune cu ale dumneavoastra. Astfel,ati putea petrece timpul impreuna, fara a discuta despre problemele pe care le aveti la serviciu si de care vi s-a facut lehamite.
  • Duceti un mod de viata cat mai sanatos posibil: dormiti nu mai putin de sase ore, alimentati-va corect si nu uitati ca alcoolul si tigara nu solutioneaza problema, ci creeaza altele, noi.

RECENT

2018 Sănătatea - Publicaţie de sănătate şi divertisment