Sub aceasta denumire sunt cunoscute modificarile in structura ale glandei tiroide. Acestea pot fi expresia mai multor afectiuni, in marea lor majoritate benigne.

Nodulii pot fi simptomatici, creand probleme la inghitit sau determinand modificari de voce, vizibili sau palpabili, sau asimptomatici, caz in care pot fi descoperiti intamplator. Nodulii apar frecvent in zonele de gusa endemica (marire a tiroidei). Marirea nu este intotdeauna omogena, ceea ce duce la aparitia acestor noduli. Cauza este deficitul geo-chimic de iod. Aceasta inseamna ca minimul necesar, de 150 micrograme nu este acoperit. De aceea e bine sa folositi sare iodata.
Nodulii tiroidieni - o afectiune foarte frecventa
In urma unor investigatii clinice se stabileste diagnosticul exact. Din nodulii descoperiti doar 1 din 10 vor fi analizati histopatologic, existand riscul prezentei unui cancer. Din cei analizati citologic, doar 1 din 10 vor fi insa de origine maligna. Nodulii hiperfunctionali sunt de fapt aglomerari de celule in care lucreaza mai multi hormoni tiroidieni (noduli toxici).

Odata stabilit acest diagnostic, riscul de cancer este eliminat. Acesti noduli impun pe langa tratament si anumite restrictii alimentare sau in administrarea medicamentelor. Nodulii normofunctionali se descopera cu ajutorul ecografiei tiroidiene. Astfel se stabileste structura (solida sau lichida) a nodulului si cu ajutorul punctiei cu ac subtire, urmata de examen citologic.

Tratamentul in acest caz este diferentiat in functie de natura nodulului. Daca este vorba despre chisturi hemoragice (tiroida fiind un organ foarte bine vascularizat), se practica aspirarea chistului sau acesta este doar urmarit. Daca este un adenom (o tumoare benigna), pacientul va primi in functie de situatia clinica tratament medicamentos sau indicatii de tratament chirurgical.

Riscul ca un nodul sa fie de origine maligna creste daca apare la tineri, pana la 35 de ani, daca bolnavul este de sex masculin (nodulii fiind frecventi la femei). De asemenea, daca nodulul a aparut brusc (zile, saptamani) si in cazul unei persoane expuse la radiatii in urma cu mai mult de 10-15 ani. Acesta din urma este de altfel si cel mai important factor de risc. Un alt factor de risc este un istoric familial de neoplazie tiroidiana (exista forme cu transmitere genetica).

Nodulii tiroidieni sunt afectiuni foarte simple, care printr-un tratament corect se vindeca. Daca ati sesizat aparitia unei astfel de formatiuni sau ati fost diagnosticat cu nodul tiroidian in cadrul altor investigatii nu ezitati sa va adresati medicului endocrinolog, care va va prescrie tratamentul adecvat.

Atentie! Exista o categorie de noduli care pot deveni hiperfunctionali prin expunerea la iod. Asadar, daca trebuie sa faceti investigatii radiologice cu substante iodate, de contrast, daca vi se prescriu medicamente ce contin iod sau substante de tipul tincturii de iod, iar dvs vi s-a diagnosticat prezenta unui nodul este bine sa va informati medicul.

RECENT

2018 Sănătatea - Publicaţie de sănătate şi divertisment