Căpușa reprezintă un pericol pentru sănătatea omului, deoarece ea poate transporta bacterii, virusuri, paraziți, care sunt agenții unor maladii extrem de grave: boala Lyme (borelioza), meningo-encefalita virală, tularemia, babesioza, rickettsioze etc.

Căpușa este activă în perioadele calde și umede, primăvara, vara și la începutul toamnei. Se poate găsi în zonele cu iarbă înaltă, pe frunze, în păduri sau pajiști. După ce își găsește victima, poate rămâne agățată hrănindu-se câteva zile, perioadă în care își mărește volumul de câteva ori.
Boala Lyme, o afectiune polimorfa si extrem de periculoasa
Când căpușa rămâne mai multe zile, toxinele din saliva ei pot provoca reacții locale și sistemice: umflătură și roșeață la nivelul mușcăturii, slăbiciune musculară, febră, chiar paralizie, care dispare după 24-36 de ore de la îndepărtarea căpușei. Paralizia poate apărea mai frecvent dacă mușcăturile sunt în zona capului sau în apropierea coloanei vertebrale.

Boala Lyme
Boala Lyme reprezintă o afecțiune polimorfă și extrem de periculoasă, cu manifestări chiar și după câțiva ani de la mușcătură.  Ea începe cu simptome locale, apărute după câteva zile, inițial la nivelul mușcăturii - o zonă roșie, tumefiată, caldă, ce se extinde la periferie, putând ajunge pana la 30 de centimetri în diametru. În timp ce evoluează, ea capătă un aspect inelar. Eritemele se pot întinde pe mai multe zone ale corpului și poate dura câteva săptămâni.

Erupția este însorită de simptome generale: febră, dureri musculare, frisoane, oboseală, cefalee. După câteva săptămâni sau luni pot apărea simptome la nivelul articulațiilor, care devin dureroase și tumefiate, manifestările mutându-se de la o articulație la alta.

Dacă boala nu se tratează, după ani de evoluție apar tulburări neurologice: afectare meningeală, paralizie facială, amorțeală și slăbiciune la nivelul membrelor, tulburări ale coordonării, pierderi de memorie, dificultăți de concentrare, turburări de comportament, confuzie, etc., precum și manifestări cardiovasculare (tulburări de ritm), afectare oculară, hepatită.

Diagnostic
Diagnosticul se face pe baza examenului clinic făcut de un medic infecționist, completat cu examene de laborator pentru depistarea anticorpilor specifici. Este necesar ca insecta să se hrănească agățată de corpul uman minim 48 de ore pentru a se produce boala.

Tratament
Tratamentul se face cu antibiotice administrate pe cale orală sau intravenos, timp de două săptămâni. Tot acest antibiotic se folosește și în profilaxia bolii. Boala Lyme nu dă imunitate, așa că o persoană care a făcut boala se poate reinfecta.

Meningo-encefalita transmisă de căpușă este o boală virală periculoasă ce evoluează în 2 faze. După o săptămână de la înțepătură apar febra, cefaleea, oboseala, dureri musculare urmate de o perioadă asimptomatică, ca mai apoi să apară semnele de afectare meningo-cerebrală: cefalee puternică, vărsături, somnolență, durere a cefei, convulsii, stare confuzională. Nu există un tratament specific, însă există un vaccin care poate fi făcut de persoanele care lucrează sau locuiesc în zonele împădurite, unde sunt expuse la mușcături de căpușă.

Trebuie să știm că nu toate căpușele sunt purtătoare de agenți patogeni. Totuși, căpușa trebuie îndepărtată în întregime cât mai rapid. Se recomandă să vă prezentați la medic. Dacă petreceți în aer liber, îmbrăcați-vă în haine de culoare deschisă (pe care căpușele sunt mai vizibile), cu mâneci lungi. Cămașa trebuie băgată în pantaloni și manșeta pantalonilor în șosete, pentru a limita accesul insectei. Când veniți acasă, observați dacă nu aveți vreo căpușă pe piele.

RECENT

2018 Sănătatea - Publicaţie de sănătate şi divertisment