Răceala reprezintă o afecțiune respiratorie superioară mai ușoară decât gripa. În timp ce simptomele răcelii sunt moderate și durează câteva zile, gripa se poate întinde de la câteva zile la câteva săptămâni, iar intensitatea simptomelor este mai mare. Gripa poate degenera în afecțiuni mai grave precum pneumonia și poate necesita spitalizare.

Simptomele răcelii
Simptomatologia răcelii debutează de obicei cu o durere în gât, care dispare în câteva zile. După 4-5 zile apar simptome nazale, secreții nazale, congestie și tuse. Febra nu este comună la adulți, însă o temperatură ușor ridicată este posibilă. De obicei, copiii sunt cei care fac febră în timpul unei răceli. La început secreția nazală este apoasă, abundentă, după care devine mai consistentă și de culoare mai închisă. Lucrul dat este normal și nu are semnificația unei suprainfecții bacteriene.
Raceala, gripa, simptome si prevenire
În mod normal, simptomele răcelii durează circa o săptămână. În primele 3 zile în care sunt prezente simptomele, persoana bolnavă este contagioasă. În această perioada bolnavul poate transmite boala sa celor din jur, de aceea este important să stea în casă și să beneficieze de multă odihnă. Dacă răceala nu dă semne de vindecare după o săptămână, poate fi din cauza unei infecții bacteriene pentru care este necesar tratament antibiotic prescris de un medic.

Uneori se pot confunda simptomele răcelii cu cele ale rinitei alergice sau ale unei infecții sinusale. Dacă simptomele răcelii debutează rapid și se îmbunătățesc după o săptămână, este vorba cel mai probabil de o răceală și nu de alergie. Dacă, din contra, simptomele se mențin și după o săptămână, trebuie consultat un medic pentru a vedea dacă nu se dezvoltă o alergie sau sinuzită.

Simptomele gripei
De multe ori simptomele gripei sunt mai severe decât ale unei răceli și debutează mai rapid. Simptomele includ dureri de gât, febră, dureri de cap, musculare, congestie, tuse, stare generală alterată. Este cauzată de o mulțime de tulpini de virusuri gripale.

Vizitați medicul, în cazul în care aveți:
- dificultate la respirație sau durere toracică: acestea pot semnala o pneumonie, astm sau probleme cardiace;
- febră persistentă: poate fi semnul unei suprainfecții bacteriene ce necesită antibiotic pentru tratament;
- dureri de cap severe: pot indica meningită, o inflamație a foiței ce acoperă creierul;
- vărsături abundente: prezintă risc de deshidratare;
- deglutiție dureroasă: deși durerea în gât moderată este prezentă în caz de gripă sau răceală, dacă se înrăutățește, poate fi semnul unei infecții streptococice faringiene;
- tusea persistentă: dacă nu dispare în decurs de 2-3 săptămâni, poate fi semn de bronșită, ce necesită antibiotic;
- congestia persistentă și durerile de cap: pot semnifica o sinuzită, o infecție bacteriană a sinusurilor, ce necesită tratament anitibiotic;

Complicații și prevenire
Complicațiile răcelii sunt congestia sinusurilor și otita medie. Gripa se poate complica cu sinuzită, bronșită, otită sau pneumonie. Prevenirea răcelii presupune spălarea atentă a mâinilor și evitarea contactului cu persoanele răcite. Gripa poate fi prevenită prin efectuarea vaccinului antigripal anual.

RECENT

2018 Sănătatea - Publicaţie de sănătate şi divertisment