Virusul Zika, recent confirmat și la 3 persoane din Europa, s-ar transmite și pe cale sexuală, avertizează Organizația Mondială a Sănătății.

Transmis de țânțarii din specia Aedes aegypti, virusul afectează gravidele și mai cu seamă bebelușii pe care acestea îi aduc pe lume, aceștia născându-se cu microcefalie (cap anormal de mic). Se așteaptă ca acesta să se răspândească ni tot ce înseamnă America, mai puțin în Canada și Chile, anunță OMS.

Virusul nu a fost raportat încă în SUA continentală, deși o femeie care fusese infectată cu virusul în Brazilia a născut ulterior, în Hawaii, un bebeluș cu malformații la nivelul creierului.
virus zika
Ministrul brazilian al Sănătății a confirmat încă din luna noiembrie a anului trecut ca virusul Zika se află în strânsă legătură cu microcefalia, însă forurile internaționale vorbesc despre o posibilă legătură, aceasta nefiind încă certificată. În Brazilia au fost raportate 3.893 de cazuri în care se suspectează microcefalia.

Femeile din mai multe țări, avertizate să nu rămână însărcinate
Virusul se răspândește rapid, ajungând deja în 21 de țări și teritorii din mai 2015. A fost găsit inclusiv în sperma umană și cel puțin într-un caz este posibil să se fi transmis pe cale sexuală, a avertizat OMS.

Cu toate acestea, e nevoie de mai multe dovezi pentru a se confirma transmiterea sa pe această cale. Cât despre transmiterea virusului prin lapte matern, nu există încă nici o dovadă că aceasta ar fi posibilă.

Zika, specifică până nu demult unor părți din Africa, sud-estul Asiei și insulelor din Pacific, era considerată o boală "blana". Nu se știe de ce în Brazilia aceasta a dus la microcefalie, a mai transmis OMS.

RECENT

2018 Sănătatea - Publicaţie de sănătate şi divertisment