Virusul Zika este foarte periculos în special pentru femeile însărcinate, deoarece a fost asociat cu grave malformații ale fetusului. Potrivit Organizației Mondiale a Sănătății (OMS), în 21 dintre cele 55 de țări ale Americii de Sud, virusul, suspectat că provoacă microcefalie, a fost confirmat de o săptămână în cel puțin 6 țări din Europa: Marea Britanie, Italia, Olanda, Portugalia, Danemarca și Elveţia.

Pentru noi nu este un virus de temut în momentul de față. Este un virus care produce îmbolnăviri în zona tropicală a celor două Americi, în momentul de față. Îmbolnăvirile în marea lor majoritate sunt ușoare, o stare febrilă care se vindecă fără tratament, nu există un tratament specific.
Noul virus Zika. Esențial
Iată cinci lucruri esențiale pe care trebuie să le cunoști despre virusul Zika

1. Virusul a fost reperat prima oară în Uganda, în 1947, la o maimuță. Zika aparține aceleași familii Flaviviridae ca și virușii febrei dengue și febrei galbene. Primul caz uman de febră Zika a fost semnalat în 1968, conform Organizației Mondiale a Sănătății (OMS).

2. Zika se transmite prin înțepături de țânțari de tipul Aedes aegypti și țânțari tigru (Aedes albopictus). Insectele înțeapă o persoană bolnavă, iau virusul și contaminează apoi oameni sănătoși.

3. Nu există medicamente sau vaccinuri pentru acest virus, ci se tratează doar simptomele asociate bolii. De asemenea, persoanele afectate sunt sfătuite să se odihnească şi să consume multe lichide. Cel mai adesea, persoanele care au contactat virusul se confruntă cu simptome precum: febră, dureri de articulații, dureri de cap, erupții cutanate, roșeață la nivelul ochilor (cum apare la conjunctivită).

4. Este foarte periculos pentru femeile însărcinate, deoarece este asociat cu microcefalia, o afecțiune care determină o dezvoltare incompletă a creierului, precum şi dimensiuni reduse ale capului bebelușului. Numărul de microcefalii la nou-născuți semnalat în Brazilia a crescut enorm, ajungând de la 167 de cazuri în 2014, la aproximativ 3.900 până în prezent. Prin urmare, guvernele mai multor state au recomandat cuplurilor să evite sarcinile în următoarele luni, printre care Columbia, Ecuador, Jamaica, dar şi Statele Unite ale Americii. Cea mai drastică recomandare a fost făcută de Guvernul din Salvador, care a sfătuit femeile să nu rămână însărcinate în următorii doi ani.

5. Ca mijloc de protecție împotriva antepaturilor de țânțari se recomandă purtarea unor haine largi, care să alunge insectele și folosirea spray-urilor care alungă insectele.

Sfaturi pentru europenii care plănuiesc să călătorească în zonele afectate

Deși nu a fost semnalat niciun caz de infectare cu virusul Zika, Centrul European de Prevenire și Control al Bolilor a publicat în cel mai recent raport o listă de sfaturi pentru persoanele care vor ajunge în perioada următoare în zonele afectate de epidemie.

Călătorii sunt sfătuiți să poarte haine largi care să nu permită țânțarilor să îi înțepe.

Oamenii care au probleme cu sistemul imunitar sau au boli cronice ar trebui să consulte medicul înainte de călătorie. Femeile însărcinate sau care plănuiesc să rămână însărcinate trebuie să evite, pe cât posibil aceste deplasări.

Se recomandă utilizarea loțiunilor de protecție împotriva țânțarilor. Dacă cei care s-au întors din zonele afectate prezintă într-un interval de trei săptămâni simptomele infecției cu Zika, ei trebuie să meargă la medic.

Femeile care erau însărcinate în perioada în care au călătorit în zonele afectate ar trebui să le spună medicilor acest fapt.

RECENT

2018 Sănătatea - Publicaţie de sănătate şi divertisment