Virusul Zika s-ar putea răspândi pe ambele continente americane, avertizează Organizația Mondială a Sănătăţii (OMS).

Infecția - care provoacă simptome precum o febră moderată, conjunctivită și dureri de cap - a fost depistată deja în 21 de țări din Caraibe, America de Nord și America de Sud.

Ea a fost legată de mii de bebeluși născuți cu un creier subdezvoltat, iar unele țări au îndemnat femeile să nu rămână însărcinate. În prezent nu este disponibil vreun tratament sau vaccin.
Virusul Zika, susceptibil să se răspândească în Americi
Virusul este originar din Africa și s-a descoperit că s-a răspândit pentru prima dată în Brazilia în mai 2015.

Absența imunității naturale în Americi ar putea contribui la o răspândire rapidă a infecției. Zika este transmis prin mușcătura țânțarilor din genul Aedes, prezenți în aproape toate țările din regiune, mai puțin în Canada și Chile.

"PAHO anticipează că virusul Zika va continua să se răspândească și probabil va atinge toate țările și teritoriile din regiune în care se află țânțari Aedes", a anunțat într-un comunicat Organizația Panamericană a Sănătății (PAHO), Biroul regional al OMS.

Biroul a confirmat că virusul a fost detectat în spermă și că reprezintă "un posibil caz de transmitere sexuală de la o persoană la alta", dar a precizat că sunt necesare probe suplimentare. Aproximativ 80% dintre persoanele infectate nu prezintă simptome.

Însă cea mai mare îngrijorare o reprezintă eventualul impact asupra dezvoltării bebelușilor în pântec. Începând din octombrie, numai în Brazilia au fost înregistrate aproximativ 4.000 de cazuri de microcefalie - bebeluși născuți cu un creier mai mic decât normal.

PAHO a avertizat femeile însărcinate să fie "deosebit de atente" și să-și consulte medicul înainte și după ce vizitează regiuni afectate de virus.

RECENT

2018 Sănătatea - Publicaţie de sănătate şi divertisment