Una dintre cauzele durerilor de stomac poate fi ulcerul. Ulcerul este de două feluri. Poate fi ulcer gastric sau duodenal. Deși este vorba de două localizări diferite, ambele sunt produse prin mecanisme identice.

Ele reprezintă adevărate răni care apar localizate fie la stomac, fie în duoden, fie este vorba de ulcere duble localizate în stomac și în duoden.

Ulcerul poate fi declanșat de infecția cu Heliobacter Pylori, un microb care se localizează în porțiunea orizontală gastrică și care este adaptat să se dezvolte în mediul puternic acid gastric. Acest mediu poate distruge multi microbi, însă nu și Heliobacter Pylori. Acest microb, prin mecanisme complexe, produce aciditate crescută și inflamarea mucoasei gastrice. Astfel, are loc o scădere a rezistenței față de acidul clorhidric gastric.
Ulcerul gastric, dureri la stomac
O altă cauză a apariției ulcerului o constituie medicamentele. Există o gamă din ce în ce mai largă de medicamente care produce ulcerul.

Ulcerele pot apărea chiar dacă nu au ca factor declanșator microbul Heliobacter Pylori sau o medicație inadecvată. Ulcerele pot fi produse din cauza secreției acide extrem de mare. De aceea, ele poartă denumirea de ulcere hiper-secretorii. Mecanismul acestor ulcere poate fi explicat prin stresul la care suntem supuși de evenimentele socio-economice, care bombardează existența noastră zilnică.

Un număr foarte mare de bolnavi, 30 - 35%, nu prezintă dureri. Ei au o suferință care se încadrează în sindromul dispeptic și se caracterizează prin balonări după masă, dureri difuze în abdomen și senzație de sațietate imediat după ce se consumă o cantitate infimă de mâncare. Ceea ce este mai periculos este faptul ca 10% dintre pacienți nu au nici un simptom și se prezintă la medic cu hemoragie sau perforație.

RECENT

2018 Sănătatea - Publicaţie de sănătate şi divertisment