Un vaccin împotriva bolii provocate de virusul Zika, la care lucrează în prezent cercetători americani și canadieni, ar putea să fie disponibil până la sfârșitul anului, susțin specialiștii.

O echipă care lucrează la acest vaccin cuprinde Universitatea din Pennsylvania, Universitatea canadiană Laval, grupul farmaceutic Inovio și grupul sud-coreean GeneOne Life Science, a declarat într-un interviu Gary Kobinger de la Universitatea Laval.
Un vaccin împotriva virusului Zika ar putea fi disponibil până la sfârșitul lui 2016
Se preconizează ca testele să înceapă către septembrie, cu scopul de a se determina, înainte să fie aprobat, dacă are sau nu efecte nedorite asupra omului. O lună mai târziu, vaccinul ar putea fi disponibil pentru operațiuni de urgență.

Producătorul de vaccin Hawaii Biotech Inc a anunţat, de asemenea, că a demarat un program în vederea testării unui vaccin anti-Zika în toamna trecută, în timp ce virusul începea să se propage în Brazilia, însă nu a programat un calendar pentru studii clinice.

Alt producător de vaccin, Replikins Ltd, cu sediul la Boston, a anunțat că se pregătește să înceapă în următoarele zile studii pe animale ale unui vaccin împotriva Zika. Datele testelor pe șoareci și iepuri urmează să fie publicate în următoarele două luni.

Organizația Mondială a Sănătății (OMS) a anunțat că boala provocată de virusul Zika, ce se răspândește în special în America Latină, ar putea afecta 3 - 4 milioane de persoane. Margaret Chan, directoarea generală a OMS, susține că legătura dintre Zika și microcefalie - bebeluși născuți cu un creier mai mic decât normal - nu este încă dovedită, ci este "puternic bănuită".

În Franța, administrația ministerului sănătății le-a recomandat femeilor însărcinate să-ți amâne călătoriile în Martinica, Guyana și Guadelupe, unde se înregistrează cazuri.

În prezent, virusul Zika este prezent în 23 de țări și teritorii. Brazilia, cea mai afectată țară, a raportat aproximativ 3700 de cazuri de microcefalie, puternic suspectate că au legătură cu Zika.

RECENT

2018 Sănătatea - Publicaţie de sănătate şi divertisment